Надигат се срещу отнемане на наши деца от Норвегия

Родители и учители подкрепят решимостта на бащата да настоява децата му да останат тук

Надигат се срещу отнемане на наши деца от Норвегия | StandartNews.com

Родители и учители излязоха тази сутрин пред столичното 122 училище в подкрепа на баща на две деца, които съдът трябва да реши дали да останат в България при него или да отидат в Норвегия, където майка им е арестувана, съобщи БНТ.

Делото на първа инстанция е в полза на бащата. Предстои още едно разглеждане и най-вероятно това ще е последното заседание. След него до месец съдът ще излезе в решение, което ще бъде окончателно.

"Не си позволявам да се настройвам в някаква насока, гледам ден за ден реалистично нещата. Децата знаят български, записани са и на английски, за да комуникират с майка си", каза бащата.

Неговият мотив да не иска децата му да отиват в Норвегия, е че момчето е първокласник, то е със специални нужди и бащата се опасява, че детето ще бъде травмирано за цял живот.

Родители и учители подкрепят решимостта на бащата да настоява децата му да останат тук. Отивайки в Норвегия децата ще имат голяма психологическа травма, каза една от майките, чието дете учи заедно със сина на този баща. Ако отидат в приемни семейства, това ще бъде голямо връщане назад за тях. Вярвам решението на съда да бъде положително. Надявам се и обществеността да изрази мнението си, каза тя.

Друга майка призова държавата и всички институции да се мобилизират и да защитят децата. Майката е възпрепятствана да се грижи за децата си, защото е осъдена. Ако децата отидат в Норвегия, вероятно ще бъдат разделени и ще бъдат предоставени на приемни семейства.

Баща, чието дете учи в това училище също призова за подкрепа на бащата. Поставяме се в негова позиция. Всички сме родители, пред училището сме. Това е една от институциите, които да защитят децата и бащата.

"Не мога да се върна в Норвегия, ако решени решението е животоопределящо за мен и за тях, не знам как ще го понеса, ако ни разделят", каза бащата на двете деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай