Празнуваме Зимния Кръстовден

Имен ден имат Кръстьо и Кръстана

Празнуваме Зимния Кръстовден | StandartNews.com
  • Имен ден имат Кръстьо и Кръстана

Зимния Кръстовден празнуваме днес. 5 януари се нарица още Попова Коледа или Кръстци, Водокръщи. Празникът затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември. Мръсни или погански се наричат дните дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение.

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества от отвъдното и да се подготвят хората за голямото кръщение, което предстои. Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.

Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

На следващия ден - 6 януари, Богоявление или Йордановден, кръстът от менчето се хвърля в река или водоем. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят.

Трапезата на Кръстовден е постна. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай