Половината мантинели в страната – за смяна

АПИ: Изгнилата мантинелата на АМ "Тракия" е поставяна през 1986 г.

Половината мантинели в страната – за смяна | StandartNews.com

Половината мантинели в страната са за смяна. Това твърди Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. "Това значи, че всеки втори метър мантинела е некачествен. Такава мантинела не може да спре и колело, камо ли ТИР”, коментира Милчев пред бТВ. Каквато и да е мантинелата обаче тя едва ли би спряла над 35-тонен камион, летящ с огромна скорост. Точно такъв бе случаят с адската катастрофа на 160-и километър на „Тракия”, в която загинаха петима души, а дете на 2,5 години е в критично състояние. Там мантинелата се оказа стара и изгнила.

„Най-високият клас мантинели не се поставят на магистралите, а на места с бензиностанции. Дори и най-високият клас мантинела, обаче, задържа товар до 38 тона и до 15 процента ъгъл на удара“, обясни инж. Иван Досев от УС на АПИ. "Участъкът е голям - 52 километра - от 156-ти до 208 км., и е предвиден за ремонт през есента. Иначе не отричаме, че мантинелата е изгнила", призна Досев. Мантинелата на АМ "Тракия" е поставена през 1986 г., като тогава е отговаряла на стандартите - поставяна е по руски образец, допълни членът на УС на АПИ.

"Разбира се, че сме знаели, че магистралата е в такова тежко състояние. Всяка година АПИ прави инспекция на участъци, а тази година е извършен обход на всички мантинели. На този участък не е установена концентрация на ПТП, повече инциденти има пет километра по-нататък при 165-ия километър. Качествена мантинела струва около 100 лева на метър, представете си колко струва мантинелата на 25 километра", допълни Досев. Агенцията е разходвала 24 милиона лева за мантинели миналата година, а пред тази са похарчени 40 милиона. Инспекторите от Пътните управления всеки ден извършват проверки, постоянно получаваме сигнали за лошо състояние на пътищата, допълни експертът на АПИ.

Тази година ще бъде ремонтирано платното в посока Бургас, а догодина - в посока София.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай