"Подкрепа" на протест срещу идеята за болничните

КНСБ отказа да участва в акцията, след като предложението беше блокирано от Борисов

"Подкрепа" на протест срещу идеята за болничните | StandartNews.com

Конфедерация на труда "Подкрепа" ще проведе национален протестен митинг-шествие в София под надслов "Болните работници не са престъпници". КНСБ няма да участва в акцията. Сборният пункт е в 11 часа на площад „Княз Александър Първи“. Протестът е заради предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви, че то няма да бъде внесено в парламента.

Основното искане на протестиращите е работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от възнаграждението през това време, а не 70 на сто за три дни както е сега. Участниците в акцията ще внесат декларация в Парламента, след което шествието ще стигне до седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Председателят на стачния комитет на синдиката Любка Георгиева заяви: "Ние не приемаме твърденията на работодателите, че всички, които ползват болнични, са мошеници, измамници или натоварват колегите си, което категорично не е вярно. Не работниците издават болничните си листа. Има толкова много фактори, които благоприятстват това увеличаване, според работодателите, на вземане на болничните листа, като в тях не влизат почивките в Гърция, тъй като работниците не са толкова забогатели, че единствено поради тази причина да си взимат болнични листа."

Първоначалните намерения бяха протестът да се проведе съвместно с КНСБ. От там обаче обявиха, че запазват стачна готовност. Националният секретар на организацията Ася Гонева уточни, че това става след блиц проучване до членовете на КНСБ: "Нагласата беше, че трябва да поизчакаме. Няма никаква интрига в това, че трябва да протестираме. Това, че тази седмица КНСБ няма да протестира, не означава, че няма да се наложи в някакъв момент и няма да преценят хората ни, че и те искат по някакъв начин да изразят отношение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай