Подарък от министър: Двойно поскъпват такситата

Скача първоначалната такса

Подарък от министър: Двойно поскъпват такситата | StandartNews.com

Ако досега първоначалната такса за такситата не можеше да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%, сега тя ще е от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег.

Това разрешава нова наредба, подписана от министъра на транспорта Росен Желязков, независимо от несъгласието на КЗК.

При сегашните цени на такситата в София това означава, че вместо 70 стотинки първоначална такса, тя ще стане минимум 1.58 лева през деня и 1.80 лева през нощта. Ако таксиметровата компания реши да заложи на пределната цена за стартовата тарифа, то първоначалната такса ще е 2.37 или 2.70 лева.

Като мотив се посочва, че това ще ограничи нелоялната конкуренция, а натискът дойде от страна на шофьорите на таксита. Изтъква се и полза за потребителите - водачите няма да отказват късите курсове.

В края на миналата година от КЗК посочиха, че предишният опит за регулиране на цените с въвеждането на долен праг е довело до това всички компании да возят на минималната цена и се е получил отказ от ценова конкуренция. От комисията подчертаха, че вероятно и сега ще стане така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай