Почитаме и Трифон Зарезан

Основен празничен обред е зарязването на лозята

Почитаме и Трифон Зарезан | StandartNews.com

Макар 14 февруари в последните години да се свърза повече със Св. Валентин, по традиция и по стар стил в България почитаме и Св. Трифон, наричан от народа ни Зарезан. Св. Трифон е бил мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян, бил посечен с меч.

Основен празничен обред е зарязването на лозята. Той се изпълнява обикновено от мъжете лозари, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи.

Сутрин след църковна служба мъжете поемат на групи към лозята. На лозята си стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, поливат корените и отрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Със светената трифоновска вода поръсват лозите.

Със зарязването в лозята се слага мъжка трапеза с донесеното от дома. Отрязаните лозови пръчки са натопени в бъклиците с вино; навити са на венец върху калпаците или преметнати през рамо на лозарите. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

След зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай