Отпускат 1,6 млн.лева за камбанарията на Шипка

Специално решение на правителството

Отпускат 1,6 млн.лева за камбанарията на Шипка | StandartNews.com

Правителството отпусна 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир "Рождество Христово" на Шипка. Това обяви във Facebook премиерът Бойко Борисов.

"Само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона, затова когато бие, се чува от Шипка до Казанлък", написа той.

"Манастирът "Рождество Христово" е един от символите на българското Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма.

След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен", се казва още в поста на премиера.

Във видеото към поста Борисов изтъква още, че камбанарията на храма на Шипка е само с няколко сантиметра по-ниска от тази на катедралния храм "Александър Невски" в София и десетилетия не е ремонтирана.

Гредите обаче били много стари, а от вибрациите падали орнаменти. Именно затова била опасна в момента и рискът да се срути бил огромен.

Преди 10-тина години е правен ремонт, но явно не достатъчно качествен, обясни митрополит Киприан: "Има компрометирани части в камбанарията на храм-паметника "Рождество Христово", намиращ се в двора на Шипченския манастир".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай