Отиде си един от най-добрите ни невролози

Д-р Стайко Сарафов има куп открития в медицината

Отиде си един от най-добрите ни невролози | StandartNews.com

 

България загуби един от известните си невролози д-р Стайко Сарафов. Той работеше в Клиниката по нервни болести на „Александровска" болница, предаде clinica.bg.

"Светъл път на душата ти, Стайко! Екипът ни никога няма да е същия без д-р Сарафов. Бяхме 40 години заедно. Оставаш в историята на българската неврология като учен, лекар и пример на всеотдайност към работата и пациентите си. Поклон", написа д-р Ивайло Търнев в профила си във Фейсбук.

Д-р Стайко Сарафов ще бъде помнен със своя принос в медицината, както и с грижата си за пациентите, особено за тези с редки болести.

Екипът на Клиниката по нервни болести са откриватели на не една нова диагноза. Една от тях е фамилната амилоида, която е поставена като диагноза за първи път през 2009-та година. Четири години по-късно д-р Стайко Сарафов регистрира заболяването в 32 фамилии в страната. Той е участник в  екипа, който проведе селективна скринингова програма за изследване на носителство на мутации, причиняващи транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия през периода 2014-2016 г.

Екипът бе награден на 15-ия Конгрес по неврология за постер, класиран на първо място.

Д-р Стайко Сарафов има и принос за РНК терапията при генетични заболявания.

 

Поклон пред светлата му памет!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай