От какво се страхува Караниколов

Ситуацията в Перник е изпусната, каза икономическият министър

От какво се страхува Караниколов | StandartNews.com
  • Ситуацията в Перник е изпусната, каза икономическият министър
  • Правят сондажи в Струма, разчитат на 80 литра в секунда от водосбора в пещерите

Министърът на икономиката Емил Караниколов не се страхува от предсрочни избори, а от по-тежка криза с водата в Перник. Това заяви самият той пред БНР.

„Работата ни е да овладеем ситуацията, защото водата, която осигуряваме, изтича, преди да влезе в Перник и по самата инфраструктура в града. Има опасност кризата да се задълбочи, това щеше да стане, ако държавата не беше влязла по ремонтите на ВиК-то…”, подчерта Караниколов. Той разкри, че дебитът на язовир „Студена“ към момента е много нисък - литрите в секунда, които влизат, са по-малко от разхода. В последните дни е извършена огромна работа при  добра координация между Общината и държавата. Работим като екип…В постоянна комуникация съм с министър Нено Димов“, допълни Караниколов в предаването „Хоризонт за вас“. И допълни: „За съжаление нещата в Перник са изпуснати. Трябва да предприемаме действия, включително от днес започваме сондажи по река Струма в случай на по-тежка ситуация да може да осигуряваме вода от реката…”

Без започнатите ремонти и правилното управление на  ВиК-Перник проблемите ще се задълбочат, дори  сега да решим проблема с водата, каза още Караниколов.

До 10 часа ще са готови резултатите от пробите на водосбора от пещерните извори. „Има около 80 литра в секунда, което ще компенсира загубата от 100 литра, които имаме към момента”, обясни икономическият министър. Той съобщи, че има още три проекта по извори. „Имаме ясна програма – ремонт на клон 2, и в момента се копае за тръбите, имаме ангажимент за пречиствателната станция. Предполагам, че около 20 дни ще са ни необходими“, поясни Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай