От днес се приемат документи за първолаци

Кандидатите в столицата тази година са около 12 000 деца за 159 училища

От днес се приемат документи за първолаци | StandartNews.com

От днес стартира подаването на документи за прием на първокласници в София. Вече втора година ще действа принципът на тригодишната уседналост. Най-много точки получават децата, които живеят в района на училището от 3 или повече години. 

Новото този път е бонусът за бъдещите първокласници с по-голям брат или сестра до 12 години в същото училище. Тогава, независимо от колко време са на адреса си, децата ще получават максимален резултат при класирането. Кандидатите за първи клас в София тази година са около 12 000, а училищата - 159.

Родителите ще могат да подават заявление до 15-ти май включително. Информация за броя на свободните места и на прилежащия район на училището за прием на ученици в първи клас има на сайтовете на учебните заведения.

Информация за броя на  места се обявява на интернет-страницата на училището, а за прилежащия район – на интернет-страниците на учебните заведения и на Столична община.

Документите се подават от днес до 15-ти май, а списъците с приети на първо класиране деца ще бъдат съобщени на 3-ти  юни в 17 часа. Записването им ще става от 4 до 6 юни.

Обявяването на незаетите места за второ класиране ще стане на 6 юни в 18 часа. Родителите ще могат  да подават  документи  за второ класиране от 7 до 10 юни, а списъците с приети в първи клас ще бъде оповестен на 10 юни в 16 часа. 

Ако и на второ класиране детето не е прието в желаното  училище заявления за трето класиране могат да се подават от 13 до 14 юни, а класирането ще бъде публикувано на 14-ти.

И след трето класиране ще има обявяване на свободни места - на 20 юни. Попълване на свободните места и  след третото класиране и публикуването им на интернет-страницата на училището и на РУО София-град ще бъде от 21 юни до 13 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай