Още няма условия за пускане на парното

В момента в София е включено парното отопление на около 140 сгради

Още няма условия за пускане на парното | StandartNews.com

Ден преди началото на отоплителния сезон парното отопление все още не е пуснато масово в градовете, в които има топлофикации. Причината е, че началото на есента беше топло и нямаше нужда от отопление. По-хладното време в момента обаче поставя въпроса кога ще бъде пуснато парното.

"Извършена е подготовка по мрежата, по производствените мощности, по абонатни станции. Следим постоянно и ежедневно средноденонощните температури в Пловдив. Поне към днешна дата не са изпълнени нормативно приетите условия за официален старт на отоплителния сезон, но очакваме, ако не в края на текущата седмица, то може би в началото на следващата седмица тези условия да бъдат изпълнени и да стартираме с новия отоплителен сезон", обясни Крум Косев от EVN-Топлофикация.

Вече има заявки от детски градини и училища за включване на парното отопление. "Всяка една сграда може да подаде заявление за по-ранно включване на отоплението. Единствено следва да се свърже с нас, било то по телефон или било то чрез съответния координатор по район, каквато структура има изградена при нас. Имаме постоянно връзка с домоуправителите по сгради. След като има съгласие от етажната собственост, нашите колеги се отзовават и могат да пуснат и по-рано отоплението", допълни Крум Косев.

За качественото пускане на отоплението в имота и в цялата сграда е необходимо регулиращите вентили на радиаторите да бъдат отворени на максимално ниво. Това ще позволи ефективното обезвъздушаване на отоплителните тела и по-качественото отопление в имота. Едва след това може да започне регулиране на степента на загряване.

"Топлофикация-София има готовност да стартира отоплителния сезон в момента, в който бъдат изпълнени условията определени в нормативната уредба, а това са три последователни дни със средноденонощна температура под 12 градуса и прогноза за следващите 7-10 дни за трайно застудяване. Към днешна дата условия за пускане на отоплението няма. В края на седмицата, както метеоролозите казаха, се очаква понижение на температурите и незабавно след това увеличение отново", подчерта Елизабет Павлова от дружеството.

В понеделник, 4 ноември, в Топлофикация-София ще получат прогнозата на метеоролозите за следващата седмица и според тази прогноза ще се вземе решение за датата, от която ще започне включването на парното отопление. Клиентите на Топлофикация- София могат да поискат отоплението да им бъде пуснато по-късно.

"Достатъчно е да бъде подадено заявление с решение на етажната собственост за отложено пускане на отоплението. Това може да стане по-късно или на точно определена дата, която клиентите ще посочат. В някои сгради може все още да има ремонт или примерно да са решили на общо събрание, че по-късно ще започне включването на отоплението, така, че дали сме възможност на нашите клиенти да поискат и по-късно включване", допълни Елизабет Павлова.

В момента в София е включено парното отопление на около 140 сгради.

"Като основно са детските градини - 54, и офис сградите- 55, 14 училища, болници и отделни еднофамилни сгради. Етажна собственост към този момент все още не е поискала предварително включване, но вече е утвърден от много години моделът и процедурата, така че нашите клиенти знаят какво трябва да направят", уточни Елизабет Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай