Очаквано, ще се купува нов правителствен самолет

Причината е инцидентът с Бойко Борисов

Очаквано, ще се купува нов правителствен самолет | StandartNews.com

Кабинетът реши, че ще трябва да се купува нов правителствен самолет. Това става след няколко случая на технически проблеми във въздуха през годините назад, единият от които само преди месец.

"Правителството прие решение да възложи на генералния директор на "Авиоотряд 28" да проведе преговори за сключване на договор за доставка на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение", съобщиха от Министерски съвет след днешното си заседание.

Това се случва след инцидента на 15 ноември, когато малкият правителствен самолет "Фалкон" имаше технически проблеми с навигационната система, докато на борда бяха премиерът Бойко Борисов и делегацията, с която беше в Солун. Още тогава началникът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков призова за закупуване на нова машина.

След този случая самолетът беше "приземен" напълно, а заради това премиерът и партийната делегация на ГЕРБ пътуваха до Хърватия за конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) с големия правителствен Airbus A319.

Местните медии коментираха, че за събитието бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц, който вероятно отново ще бъде избран, е пътувал в икономична класа с редовен полет на Austrian Airlines.

"Себастиен Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този "Фалкон" и беше свободен само "Еърбъс", заяви Бойко Борисов след критики на на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай