НЗОК ще плаща помощните средства за увредените

Парламентарната социална комисия одобри този законов текст на второ четене

НЗОК ще плаща помощните средства за увредените | StandartNews.com

Заплащането и предоставянето на помощните средства, съоръжения и медицинските изделия за хората с увреждания ще преминат към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поетапно през следващата година. Това предвиждат промени в Закона за хората с увреждания, които парламентарната социална комисия одобри на второ четене, предаде БНР.

Във връзка с новия механизъм за предоставянето на помощните средства и изделията председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов коментира: "Системата на здравеопазването, която е запозната с медицинския проблем, а не социалните работници, които досега само изпълняваха разпореждане, т.е. идеята е да има по-голяма експертиза при предоставянето на тези средства. В Закона за бюджета на НЗОК са предвидени средствата, които са за изплащането на тези помощни технически средства, съоръжения, приспособления и медицински изделия".

Георги Гьоков - член на комисията от БСП, припомни, че още от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощните средства трябваше да става по новия ред: "Но те сега твърдят, че има невъзможност този нов механизъм да бъде изработен в този заложен срок и приемат подход за поетапното му влизане в сила. И за да не се допусне ситуация, при която хората с увреждане се лишават от необходимите помощни средства, се удължават тези срокове".

С една година - до 1 януари 2022 г., се отлага и структурирането на Агенцията за хората с увреждания като държавна агенция към Министерския съвет.

Одобреният проект предвижда също така към групата на хората със защитена заетост да се включат и тези с психически заболявания и интелектуални затруднения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай