Нови забрани! Затварят градовете /ОБЗОР/

Градовете под блокада, парковете затворени, млади и стари пазаруват по различно време

Нови забрани! Затварят градовете /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Градовете под блокада, парковете затворени, млади и стари пазаруват по различно време и не се засичат в магазина. Армията ще контролира спазването на карантината по градове. Това са част от новите още по-строги ограничителни мерки, въведени от парламента, правителството и националния кризисен щаб. Една част от тях бяха приети от депутатите със закона за извънредното положение, друга – постановени от националния щаб. Слез заседание при премиера Бойко Борисов с щаба и министри.

ВИЖ ОЩЕ: Армията се включва в борбата с коронавируса

Никой от нас няма право да напуска града си без крайно наложителна причина. Забраната е за големите градове. На входовете и изходите им ще бъдат направени КПП-та. Ако на някого му се налага да пътува, трябва да има декларация, в която да е описано защо го прави.

ВИЖ ОЩЕ:Спряха ЧСИ-ата до 13 април

"МВР ще организира контролно-пропусквателни пунктове на входа и изхода на всеки град и ще се проверява каква е причината за пътуването", заяви министърът на здравеопазването  Кирил Ананиев.  И допълни: "Излизайки или влизайки от/в града, хората трябва да имат декларация и когато бъдат спрени от униформените на пункта да дадат декларацията на къде пътуват и с каква цел. Така те вече носят своята отговорност".

Правилата влизат в сила от 00:00 часа тази нощ. По думите  на Ананиев всеки човек, който работи в друг град, трябва да вземе от работодателя си служебна бележка, че отива на работа и в какъв диапазон от време. "Тези, които отиват до болниците, трябва да покажат документ, за да го удостоверят", каза той. "Хората, които работят извън областните градове, препоръчвам да поискат от работодателите си такава декларация. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване. Идеята е да се намали бързината на разпространение на вируса. Призивът е всички граждани да спазват разпоредбите. Подготвяйте си документите, за да може да бъдете по-бързо проверени на специалните пунктове", заяви и вътрешният министър Младен Маринов. "Тези мерки засега са в рамките на извънредното положение. Могат да бъдат удължени, ако се наложи", добави и началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния кризисен щаб. "Важно е да се разбере от българите, че правим това заради здравето им. Не искаме да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи, защото тя е носител на целия финансов ресурс, който отново се връща при българските граждани", заяви Ананиев.

Млади и стари вече няма да пазаруват по едно и също време в хранителните магазините, гласят новите ограничителни мерки. Възрастните могат да влизат от 8,30 до 10,30 сутринта.  "Забранява се на лицата до 60-годишна възраст на посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8:30 до 10:30", каза Ананиев.

Преустановяват се посещенията на паркове, фитнес зали, на открити и закрити обществени места, съобщи още здравният министър.

Вече има излекуван пациент от коронавируса. Това е лекарката във ВМА. Две нейни проби са отрицателни. Добрата новина съобщи ген. Мутафчийски. Но веднага даде и лошата – още 17 нови потвърдени случая на заразата. Тя вече стигна Добрич. Четири положителни проби във Варна са на гора от Добрич. Това е 10-ата област, поразена от заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай