Новата мода: Ски през уикенда. Вижте къде

Българите спасяват и зимния сезон

Новата мода: Ски през уикенда. Вижте къде | StandartNews.com
  • Българите спасяват и зимния сезон
  • До 21 декември хотелите работят с румсървиз, уикенд туризмът ще излезе на мода след падането на локдауна
  • Големите събития в Банско започват от края на февруари, Боровец привлича с нощно каране през делничните дни, на Витоша – писти за най-малките

Пандемията от коронавирус, в съчетание с призива на Ангела Меркел за затваряте на ски курортите в Европа до 10 януари, нанесе сериозен удар и на българския туризъм. Ако и у нас затворим всичко, както искат от Германия, то загубите за туризма ни ще са за около 1 милиард лева, изчисляват от бранша. Все пак до тази лудост няма да се стигне. Водещите ни ски курорти Банско, Боровец и Пампорово вече направиха сериозни инвестиции в битката с коронавируса. На Витоша и Мальовица също се подготвят съгласно ковид протоколите. Всички мерки, естествено, са за сметка на концесионерите на ски зоните, което потребителите би следвало да отчетат.

Дезинфенция на кабинките на лифтовете в Банско и Боровец по няколко пъти на ден, апарати за продажба на карти в курортите, за да няма опашки и спазване на дистанция там, където все пак се срещат хората. Това са само част от мерките, с които и туристите у нас ще трябва да свикват тази зима.

По примера на летния сезон, и през следващите месеци до април най-много ще са туристите от България. Заради карантината до 6 януари в Австрия и повечето държави от Западна Европа, където има ски курорти, е ясно, че ще изберем българското. Въпреки спекулациите, че на Запад било евтино, няма как ски карта от 30 евро за ден у нас да се сравнява с над 60 евро в курортите в Алпите. Сезонна карта от 250 евро също няма начин да се купи нито в Австрия, нито в Италия или в Швейцария. До 20 декември с големи отстъпки се продават сезонните карти за Банско, като ако се вземе семейна, цената за възрастен за ден ще е само 48 лв.

Наемът на екипировка също е в пъти по-евтин у нас. За сравнение - ски, обувки и щеки в България се рентват средно 20 лв. на ден. В Санкт Мориц (Швейцария) тази услуга ще ви излезе 75 швейцарски франка (135 лв. по курса на БНБ). Индивидуален ски учител на ден (4 часа) у нас ще ви струва малко над 200 лв., а на Запад цената започва от 100 евро на час.

Условията по пистите у нас по нищо не отстъпват от тези в чужбина. Заради това очакванията са освен за български туристи, и за много фенове на зимните спортове от Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния.

За спокойствието на фрау Меркел е почти сигурно, че тези 5 000 туристи от Германия, които в последните години посещават трите ни най-големи зимни курорта, тази година няма да дойдат.

Уикенд туризмът в планините ни ще излезе на мода от 21 декември, когато ще падне частичният локдаун. Очакванията на хотелиерите са след тази дата до края на сезона да има сериозна заетост в дните от петък до неделя. Много българи вече са планирали да изкарат Нова година в зимните ни курорти - нещо, което е обичайна практика на Запад. Още повече, че учениците са във ваканция до 4 януари, а работата от дома може да бъде вършена спокойно и от хотела в планината на чист въздух.

До 21 декември хотелите в курортите ще работят, като храненето ще е само с румсървис.

Снеговалежът в последните дни дава добри шансове някои от пистите в ски курорт №1 Банско, както и в Боровец, Витоша и Мальовица, да заработят до седмица. Дори да спре да вали, но температурите да са под нулата, в курортите има условия да се прави изкуствен сняг.

Заради мерките срещу COVID-19 официален старт на сезона не се предвижда, но се очаква от 19 декември повечето писти във водещите ни ски курорти да работят. На Витоша за най-малките на Меча поляна има вече 2 писти с различна трудност. Пак там е изграден и сноуборд парк. Възможността за нощно каране на Боровец вероятно ще активира много софиянци да се възползват от тази екстра през работните дни. Обичайната практика е каране на ски от 18 ч. до 21 ч., съчетано с вечеря в курорта или в механа в Самоков.

Големите събития в Банско започват от края на февруари. Тогава там ще има Световна купа по ски при мъжете (27-28 февруари), а от 2 март стартира младежкото световно първенство по ски алпийски дисциплини. Очакванията на организаторите са да може да има публика и на двете състезания.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай