Намериха спасителната жилетка на пилота

Миночистач търси падналия МиГ-29

Намериха спасителната жилетка на пилота | StandartNews.com

Падналият МиГ -29 се издирва с миночистач на военноморските сили, защото такъв тип кораб може даоткрие останки на дъното. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред NOVA. В момента продължава операцията по търсене и спасяване на пилота.Водолази обследват дъното на мястото на инцидента и е намерена спасителната жилетка на пилота, но без тяло в нея.

ВИЖ ОЩЕ: Кошмар! Наш изтребител падна в морето

"В тази операция участват всички сили и средства, с които разполагаме в района", каза Панайотов. "Ще съобщавам само факти, няма предположения. В рамките на ранните часове на днешния ден данните са, че "МиГ" 29 е загубил връзка с радара. Самолетът е имал един пилот", обясни Панайотов. "Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около момента на инцидента. Тече разследване в момента, събират се факти", каза още служебният министър на отбраната. "Самолетът има черна кутия. Когато намерим машината ще може да съобщим евентуалните причини, за да се стигне до инцидента", завърши Панайотов.

ВИЖ ОЩЕ: Пилотът е въздушен ас с голям опит

Радиовръзката с машината е изгубена към 00:45, когато самолетът е изчезнал от радара. В момента тече операция по издирването на пилота. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

ВИЖ ОЩЕ: Намериха спасителната жилетка на пилота

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“ започна в понеделник. В него участват над 2000 военнослужещи от България и САЩ.В рамките на учението се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушната отбрана и авиацията с участието на сили и средства от въоръжените сили на Сърбия.

ВИЖ ОЩЕ: Каракачанов с версия за падналия изтребител

Вчера на зенитния полигон "Шабла" е имало стрелби на щурмовите самолети Су-25К (б. н. 246 и 253) и Су-25УБК (б. н. 002 и 095) от БПР-Безмер.В сутрешния слот по двойки първо "спарките", а след това и бойните са осъществили пускове на НУРС С-5 по морска мишена. Всеки от самолетите носел по 8 НУРС С-5.Причината - задачата бе самолетоводене и прицелване по морска мишена, а не унищожаването й. Според пилоти на Су-25 морската мишена е много по-трудна задача, отколкото наземните цели. Причината - липсват ориентири във водата.Втората причина е липсата на изправни и в годност НУРС С-5 в българските ВВС, отбелязва pan.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай