Напрежение! Ето мерките на Кунчев

Ангел Кунчев е изпратил доклад до министъра на здравеопазването

Напрежение! Ето мерките на Кунчев | StandartNews.com

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е изпратил доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната. Основание за това е регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната, която е 265,52 на 100 000 население.

Главният здравен инспектор предлага:

Преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала, т.е. персоналът да е ваксиниран.

Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но те да са без публика.

Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. И тук се предлага алтернативен вариант с допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала и то само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Преустановяване на всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива - концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ.

Той иска да се прекратят и конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция).

Също така се затварят музеи, галерии и други културни събития. Тук Ангел Кунчев също предлага алтернативен вариант на работа с до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

За моловете:

Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай