На Преображение Слънцето обръща гръб на лятото

Според българския фолклорен календар на 6 август настъпва преобразяване в природата

На Преображение Слънцето обръща гръб на лятото | StandartNews.com

Православната ни църква отбелязва днес голям празник - Преображение Господне. Той се почита още от първите векове на християнството и е свързан с явяването на Иисус Христос пред неговите свети ученици.

За да укрепи вярата на Петър, Иаков и Йоан, Христос се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен. Според евангелията „(...) лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина”.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. В храма се освещава и първото грозде за годината.

Според българския фолклорен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и е с лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят. На този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

На много места в страната се организират панаири, разменят се животни и стоки. Някога са се сговаряли годежи и сватби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай