МВФ реши: Кристалина остава, пълно доверие

Фондът заяви, че има доверие в стремежа на Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ

МВФ реши: Кристалина остава, пълно доверие | StandartNews.com

Управителният съвет на Международния валутен фонд оставя на поста управляващия директор Кристалина Георгиева. Решението е било взето след разглеждане на обвиненията за предполагаем натиск върху служители на Световната банка да променят към по-добра оценката на Китай. Те бяха отправени в доклад на американската правна кантора УилмърХейл, предаде Нова тв.

Управителният съвет на МВФ потвърди, че има пълно доверие в Георгиева. Той заяви, че има доверие в стремежа на Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ. В същото време се планира среща на управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс.

Георгиева благодари на управителния съвет за гласуваното доверие и подчерта, че отправените ѝ обвинения са били неоснователни, съобщава Франс прес.

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън е заявила вчера в разговор с Георгиева, че докладът на правната кантора УилмърХейл е повдигнал основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна.

Необходимо е обаче да се вземат „активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията”, предоставяна от институцията се казва в изявление на Йелън.

Освен това Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай