Младите се страхуват от физическо насилие

Повечето млади европейци избягват ситуации и посещаването на някои места заради страх

Младите се страхуват от физическо насилие | StandartNews.com

Повечето млади европейци избягват ситуации и посещаването на някои места заради страх за физическата им безопасност, показва ново проучване, цитирано от "Политико".

Европейците на възраст между 16 и 29 г. е установено, че са сред най-предпазливите с цел избягване на физическо насилие в сравнение с по-възрастните, но младите има по-голяма вероятност да преживеят физическо насилие. Това става ясно от проучване на Агенцията на ЕС за основните права (FRA) за престъпността, безопасността и правата на жертвите.

9% от гражданите на ЕС казват, че са преживявали насилие между 2014 и 2019 г. Най-висок е процентът в Естония (18%), Финландия (16%) и Чехия (16%).

83% от жените между 16 и 29 г. заявяват, че избягват някои райони, тъй като се страхуват от нападение или тормоз. Това също се отнася за 58% от мъжете в тази възрастова група. От тях 41% от жените и 25% от мъжете избягват да остават сами с някого, когото познават, тъй като се страхуват от нападение.

37% от жените в ЕС, които са преживявали насилие в миналото гледат да избягват ситуации, при които има риск от физическо или сексуално нападение или тормоз в сравнение с 21% от жените, които не са преживявали физически тормоз.

40% от гражданите в ЕС считат, че тормозът и физическото насилие не са достатъчно сериозни, за да сигнализират на властите, като най-малко желание имат да потърсят полицията финландците (89%), латвийците (85%) и естонците (83%).

Италия (40%), Франция (40%) и Германия (37%) са държавите, където е по-вероятно да се потърси полицията за физическо насилие.

В проучването са участвали 35 000 души от всички 27 страни членки на ЕС, Великобритания и Северна Македония. Анкетата е проведена от януари до октомври 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай