Митрополит Николай освети знамето на спецчастите

Борисов: С вярата в себе си сме непобедими

Митрополит Николай освети знамето на спецчастите | StandartNews.com

Пловдивският митрополит Николай освети знамето на Съвместното командване на специалните части в Пловдив, което днес има и празник. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов, депутати, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, командирът на командването на специалните сили на САЩ в Европа, както и командирите на специалните сили на съседните държави.

Съвместното командване на специалните операции се ръководи от ген.-майор Явор Матеев.

Негово високопреосвещенство митрополит призова за божията закрила на всички. Той съобщи, че нямало да е на церемонията, ако не бил поканен от ген.-майор Матеев. Дошъл и по друга причина - че в състава на специалните сили и в плодивския гарнизон няма атеисти. Според него няма човек, който се  е посветил да брани отечеството и да бъде атеист. Митрополит Николай увери премиера Борисов, че под командването на ген. Матеев, тази войска е най-силно въоръжена - с вярата в Бога и с любовта към Отечеството. "Кръстът е знамето на мира", каза той и добави: "Армията ни е достойна и жива и затова страната ни ще пребъде".

"Без Господ нищо не може да се направи. Когато имаме вярата в себе си, тогава сме непобедими", каза на свой ред премиерът. Преди това Борисов прие тържествено строя. "Здравейте парашутисти", обърна се той към командосите. Премиерът разгледа на бързо на таблета снимки как върви изграждането на новата сграда на спецчастите.

"Не беше лесно. Имаше много съпротива да правим още една подобна структура. И за вас трябват бронирани машини и допълнително финансиране. 300 000 патрона вече имате. На 18 март, когато е празникът, вече ще бъдете в новата сграда, която вече се строи", обърна се Борисов към военните от спецчастите. "Гответе сте така, че да оставате живи. Войската, на която най-много разчитаме, са ето тези. И регионалните конфликти и в света показват, че те са най-добрите и вършат най-много работа", каза още премиерът.

Ген. Матеев пък благодари на МО и на съюзниците,  че опазват суверенитета на България. Благодари на Борисов за неговите лични усилия. Обърна се и към Каракачанов: "Вие безрезерно сте ни подкрепяли". " Ние няма да пожалим сили и средства и няма да ви подведем", каза той към ген. Ефтимов. "Без вяра няма победи. Всичко, което сме постигнали, е благодарение на общия ни труд",завърши Матеев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай