Маргаритов: Има 3 проблема при онлайн пазаруването

В Деня на потребителя шефът на КЗП обясни пред "Стандарт" за какво да внимаваме когато купуване стоки през интернет

Маргаритов: Има 3 проблема при онлайн пазаруването | StandartNews.com

Все повече българските потребители пазаруват през интернет. Статистики показват ръст на онлайн търговията у нас с по около 30% всяка година. Според специалистите българинът става все по-опитен в пазаруването онлайн, но все още съществуват въпроси, с които се сблъсква, когато си поръчва едно или друго нещо от електронните магазини.

Какви са нашите права при онлайн покупка, имаме ли право да върнем стоката и да си получим обратно парите, къде може да подадем сигнал за нередност? На тези и други въпроси отговори председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в Деня на потребителя.
"В последните години жалбите от потребители се увеличават с 1000-1500 на годишна база. Има плавна постъпателна линия. Хората реагират повече, пазарът не става все по-лош, по-скоро търговците стават по-разгадаеми от потребителите", коментира Маргаритов. Според него потребителите трябва да са много внимателни и бдителни, когато поръчват онлайн.

"Има три основни групи проблеми при онлайн търговията. Първата е свързана с нелоялните търговски практики. Например даден търговец целенасочено се опитва да ни измами. Нелоялните практики са доста често срещани и разпространени - във всеки един случай може да задължим търговеца да ни върне парите, когато не сме доволни от покупката", коментира председателят на КЗП.

По думите му втората най-голяма група проблеми се появява при рекламациите, а третата е свързана с безусловното право за връщане на покупката. Той обясни, че всички потребители имат право на рекламация.

"Има случаи, в който потребителят не получава това, което е поръчал. Това може да не се цели от търговеца, но може и да става дума за измама. Имаме случаи за палта, часовници и други, които на снимка са страхотни, но в последствие потребителите получават нещо съвсем различно", допълни Маргаритов.

 

При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да избират между безплатен ремонт или замяна, докато към настоящия момент това решение се взима от търговеца в зависимост от вида на дефекта и необходимите средства и усилия за поправката, съобщи още специално за „Стандарт нюз” Димитър Маргаритов във връзка с предстоящите промени с оглед договорените от Европейския парламент нови правила при покупка на дефектен продукт.

"Целта е унифициране на правилата по този въпрос във всички държави-членки, за да се постигне по-висока защита правата на потребителите и едни и същи условия за икономическите оператори", обясни той. И допълни, че новите правила са продиктувани от т.нар. REFIT на европейското законодателство. На всеки пет години се прави проверка на приети вече директиви и регламенти и при установяване на проблеми с оглед прилагането им от различните национални органи, се извършват промени в нормативната уредба.

Председателят на КЗП посочи, че практика в България е търговците да удовлетворяват рекламациите преди всичко чрез ремонт, тъй като това ги затруднява в най-малка степен. Но сега директивата предвижда изборът да е на потребителя. Той уточни, че все пак ще има някои обективни ограничения при избора, които са свързани с правилото за пропорционалност.

Към момента българското законодателство предвижда рекламациите да бъдат решавани чрез отбив от цената на стоката или разваляне на договора като крайна мярка и според Маргаритов така е логично да бъде. "Трябва потреблението от самата държава да бъде подкрепено, т.е. бизнесът трябва са върви, естествено като бъдат защитени правата на потребителите. Представете си ситуацията, ако всеки можеше като първа възможност, вместо да поиска ремонт на стоката, да получи разваляне на договора. Тогава ще се получи една правна несигурност и самият пазар няма да понесе тази нередност", разясни той. Затова до развалянето на договор се стига, когато стоката продължава да е неизправна след три извършени ремонта. Маргаритов уточни, че според настоящото законодателство в областта на потребителската защита в България правата при закупуването на дефектна стока са унифицирани в офлайн и онлайн търговията, докато за някои държави това тепърва предстои.

Друга промяна е свързана с момента на доказване на причината на несъответствието. Съгласно сега действащото законодателство, в първите шест месеца от закупуването на стоката се предполага, че отговорността за наличието на дефект е на търговеца, т.е. той е съществувал към момента на продажбата. С готвените промени през целия двугодишен гаранционен период за съответствието на стоката ще отговаря самият търговец.

Председателят на КЗП каза още, че жалбите за рекламации на дефектни стоки са повече от половината от оплакванията, които постъпват в Комисията, като уточни, че пазарът като цяло е спокоен и става дума по-скоро за изключения. Рекламациите най-често са за телекомуникационна техника, домакински и битови електрически уреди, облекла и обувки. Обикновено хората търсят помощ от контролния орган, когато са установили някакво несъответствие, а търговецът е отказал да удовлетвори рекламацията им, или се е забавил твърде дълго спрямо 30-дневния законов срок. "Ние винаги ще извършим проверка и ще отговорим на подадените жалби, но нека преди да се обърнат към нас, първо опитат да уредят рекламацията с търговеца, както е предвидено по закон", препоръча Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай