Манолова: Бисер Петков от кошмар ми стана приятел

60 души работят в институцията, не е честно да мерят само моя рейтинг, каза омбудсманът

Манолова: Бисер Петков от кошмар ми стана приятел | StandartNews.com

Социалният министър от кошмар се превърна в приятел, призна омбудсманът Мая Манолова по адрес на Бисер Петков. Признанието тя направи от парламентарната трибуна, докато представяше отчета на институцията за 2018 г.

И това, което свършихме, ако не е идеално, е доста добро, каза тя, като акцентира най-вече на работата върху законодателството за хората с увреждания и на първо място - за децата с увреждания. В артньорство с майките на такива деца, които протестираха, и със социалния министър, Манолова беше в основата на изготвянето и приемането на пакет от три закона - за хората с увреждания, за социалните услуги и личната помощ.

От кошмар да се превърне в партньор и здравният министър Кирил Ананиев, си пожела Манолова.

Тя изрази недоволството си пред депутатите, че в институцията омбудсман работят 60 души, а в резултат се мерел само нейният рейтинг, което не било честно, защото работят в екип.

Манолова за пореден път отрече свързването на бъдещето й с политиката. Последният слух преди месеци беше, че тя се готви да атакува кметското място в София.

"Чувствам се уморена и за съжаление, напоследък заподозряна и в кариерни цели, а си обичам работата", разкри още Манолова от трибуната в НС.

"Сигурно можело да се работи и по-добре и да има по-добри резултати. Доверието ми даде един предишен парламент, но привилегията да работя за българските граждани наистина е голяма. Възможността да са там долу, на терен. Само там, на терен може човек да прецени колко далеч са институциите от центъра", категорична е омбудсманът.

Тя разкри накъде са били насочени усилията на екипа й през миналата година: "Там, където законодателството скърца, а администрацията е напълно непроходима".

Мая Манолова обобщи, че заедно с екипа й са успели "да прокарат близо 12 890 пътеки" по жалбите на 12 890 граждани.

2/3 от препоръките на омбудсмана до институциите по съответните казуси вече се изпълняват, има развитие в тази посока, отчете още Манолова.

Тя специално благодари на шефовете на социалната, правната и комисията по правата на човека Хасан Адемов, заместничката му Светлана Ангелова и Красимир Велчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай