Мангъров прекали. Скочи на джипитата

Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха, обвини ги скандалният доктор

Мангъров прекали. Скочи на джипитата | StandartNews.com

Скандалният д-р Атанас Мангъров, който първо се обяви за масово заразяване с коронавирус, после отрече PCR тестовете, а накрай най-безцеремонно се качи без маска в градския транспорт, си хареса нова мишена - джипитата.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов насмете Мангъров: Кажи кой да умре!

Директорът на детското отделение в Инфекциозна болница-София обвини личните лекари за претовареността на здравната система. Тя била рухнала, защото личните лекари "излезли от играта заради страх" и щелия натиск се стоварил върху болниците.

"За съжаление основният стълб на здравеопазването у нас - доболничната помощ, рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха. Когато сега някой има симптоми, никой не иска да го преглежда. Казват му - иди си направи тест. Положителният си остава сам-самичък вкъщи и единственият начин да се лекува е да влезе в болница, защото с джипито си контактува само по телефона", коментира доц.Мангъров на среща в Пловдив.

Той подчерта, че вирусът не е опасен за млади, здрави и силни хора, както и за децата, но пък за пръв път призна, че е сериозна заплаха за хората в напреднала възраст. Преди време доц. Мангъров ги определяше за "сухи съчки", но днес вече е на друго мнение.

"Тази група трябва да се пази, но не да се затваря, а да им се обяснява, да се говори. Пълната изолация за тях ще е катастрофална, защото имат нужда от общуване. За възрастни с хронични здравословни проблеми, които обаче са контролирани, вирусът не е опасен", коментира инфекционистът.

Той посочи, че в момента в света се прилагат 2 начина за борба срещу пандемията. Първият е с изолиране на болните по домовете, а здравите ходят на работа и на училище. Вторият е китайският - със затваряне на градове и области.

"Тогава икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят, цялата история се повтаря", заяви Мангъров. Според него най-адекватни били мерките в Швеция и Беларус. В първата държава с 10-11 милиона население са починали около 5000 души на средна възраст над 85 г. Сега в Швеция се наблюдавал най-нисък брой заразени и починали. Според Мангъров масовото тестване у нас сега нямало смисъл. Трябвало да се направи още през март, в началото на пандемията. "Сега колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще има", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай