Лошо: младите българи пропушват преди 18

Много от тях признават, че всички около тях димят с цигарите

Лошо: младите българи пропушват преди 18 | StandartNews.com

Между 45, 7 и 50, 4 на сто от младите хора у нас употребяват цигари, съобщиха от Коалиция за живот без тютюнев дим, цитирайки данни от специализирано проучване при потребители на възраст от 18 до 35, извършено от  "БлуЛинк", информира БТА. 70 на сто от връстниците им не одобряват употребата на тютюн и подкрепят политиките за ограничаването му, сочат резултатите. Те възприемат тютюнопушенето като значим проблем, за чието преодоляване трябва да се вземат сериозни мерки. Близо 58 на сто от младежите смятат, че трябва да се наложи по-строг и ефективен контрол върху спазването на забраната за тютюнопушене на обществени места и са съгласни, че държавата не трябва да допуска вмешателство на тютюневата индустрия при изработването и прилагането на политики, отнасящи се до общественото здраве. Почти всеки втори е на мнение, че трябва да се забрани рекламата и промоцията на тютюневи изделия.

Над една трета от младите хора са изразили мнение, че биха гласували за политическа сила, която предлага ограничаване на тютюнопушенето сред младежите в България, сочат данните от изследването.

Макар и да са сравнително отскоро на пазара, нагреваемите изделия заемат трето място сред употребяваните тютюневи изделия у нас, изпреварвайки наргилетата. Близо една пета от анкетираните намират наргилетата и нагреваемите тютюневи изделия за по-безвредни.

Най-често младите хора пропушват преди да навършат 18, като близо една пета от тях посягат към цигарите едва между 10 и 14.  Много малък е делът на пропушилите след 25. Едва една четвърт от анкетираните посочват, че около тях няма хора, които да пушат, докато 43, 5 на сто съобщават, че около тях всички пушат- и вкъщи и в офиса. С воля са отказали пушенето 85, 2 на сто от участниците в проучването, с помощта на приятели – 3,7 на сто, още по-нисък е процентът на отказали тютюнопушенето чрез електронна цигара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай