Лихвари превземат ромските махали

В Берковица баща и синове живеят охолно с лесни пари. Общината узаконява имотите в квартал „Раковица”

Лихвари превземат ромските махали | StandartNews.com

Миналата седмица като бурен вятър през медийното пространство премина новината за разкрита и ликвидирана /засега/ лихварска група в ромския квартал „Раковица” на град Берковица. Участниците в нея – петима души с една фамилия, която не беше обявена от МВР /по неофициална информация – баща и синовете му/, са арестувани и обвинени от специализираната прокуратура в престъпни деяния – рекет и лихварство. Защитата им поиска по-лека мярка – подписка или парична гаранция, но специализираният наказателен съд бе категоричен – задържане под стража.
Преди това  квартал „Раковица” почерня от полиция и жандармерия. На място пристигна самият  Иван Гешев – заместник на главния прокурор. Това говори за важността на акцията и решителността на органите на реда да се справят с престъпността в малките ромски махали.  Които иначе си живеят тихо и незабележимо, докато водата под повръхността не се раздвижи силно от подмолно вълнение.


На 20 юни антимафиотите от ГДБОП, пред погледа на специлизираната прокуратура и подсилени със служители на дирекция „Жандармерия”,  влязоха в къщите на петимата и направи претърсвания, изземвания, обиски. Разпита и първите свидетели. Открити и иззети са 2 кг злато във формата на накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, цигари без бандерол. Проверяваните имали и два луксозни автомобила – „Ауди” – 07 и „БМВ” – 535.
Така е много лесно,  даваш един лев и прибираш коли, апартаменти, злато и какво ли още не, заяви на място прокурор Иван Гешев. Той призна, че ситуацията е стандартна в такива бедни махали.
Групата е действала от 2016 година много нагло. Давала е пари, за които е искала  30 процента месечна лихва. По 100 лв. седмично от всеки кредитиран. Ако някой се забавял, а това са повече от „подпомогнатите”, дългът им се увиличавал и следвали заплахи за физическа разправа. Звучали и такива заплахи като „ще убия мъжа ти, а теб ще те направя проститутка на магистралата докато не върнеш парите ми”. Принуждавали длъжниците да вършат незаконни деяния само и само да осигурят пари не само за кредита, а и за много над него.
И петимата задържани, засега с крита фамилия, макар всички в квартала да я знаят, не са вода ненапита. Имат дълги криминални досиета, тъй като и до 2016 са се забърквали в различни престъпни действия. Притежават луксозни къщи и автомобили. Сега се проверяват източниците на доходите им и дали къщите им са построенни законно.
За дейността им полицията е знаела отдавна. За пълното и разкриване са използвани СРС, разпити на свидетели пред съдия. Затова и мярката е най-тежката – под стража. Работата по случая продължава.
В квартал „Раковица” живеят 3000 роми, съобщи кметът на града Милчо Доцов. В него има основно училище, в което се учат 200 деца. Има и ученици в другите училища на града. През последните години някои от жителите на квартала заминаха на работа в Германия, Испания, Италия и там изкарват прехраната си. Ходят, връщат се и пак заминават. Тук стягат къщите си, модернизират ги. Строени са някога незаконно на общинска земя – градска и земеделска. През последните години общината започна процес на узаконяването им. За една година 50 души са купили от общината земята под къщите и дворовете им и са ги узаконили. В момента общината е поискала от земеделското министерство смяна на предназначението на земеделска земя, върху която са построени къщи. Когато това стане, ще узаконим още постройки,  обясни кметът.
Милчо Доцов призна, че в „Раковица” общинското водно дружество има проблем със събирането на сумите за изразходвана вода. Някои плащат, някои – не. То щом къщите им не са законни, нямат законен достъп до ток и вода. Започваме да решаваме едно по едно – първо узаконяване на имотите, а след това – и плащането. Докато процесът  завърши, ще излизат случаи като този с лихварите. По-заможни роми ще поемат ролята на банки и ще раздават пари, за които после ще искат  големи лихви. И от това ще богатеят.
Случаят в „Раковица” поставя още един път въпроса за кредитирането на хората в бедните квартали. Трябват им спешно пари и от кого да ги вземат? Банките не дават лесно пари на безработни, финансовите къщи – с условия, на които те не отговарят. И тогава се явяват местните лихвари. Те винаги са на среща, затова им се доверяват. Докато хората не си изпатят жестоко и преодолеят страха да разкажат какво става с тях на органите на реда. Тогава следват мерките. Една група  е задържана, но нямаме гаранция, че утре на нейното място няма да  се появи друга, разсъждава кметът...

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай