Лекар обясни как ни засяга грипът и кога се стига до усложнения

След като бъдат обобщени статистическите данни, ще може да се каже дали тази година има повече заболявания от грип. Моите впечатления са, че не се наблюдават много и тежки случаи на грип. Това заяви д-р Велизар Шиваров пред БНТ

Лекар обясни как ни засяга грипът и кога се стига до усложнения | StandartNews.com

След като бъдат обобщени статистическите данни, ще може да се каже дали тази година има повече заболявания от грип. Моите впечатления са, че не се наблюдават много и тежки случаи на грип. Това заяви д-р Велизар Шиваров пред БНТ.

Още по темата

"Това, което прави грипа страшно заболяване, е способността му да уврежда лигавицата на бронхиалното дърво, като нарушава естествената бариера, която е първата защита на организма. По този начин той не е толкова устойчив на следващи атаки от бактериите", обясни той.

"Най-добрата защита е превенцията. Използвайте противогрипни ваксини, избягвайте контакт с болни хора, местата с много хора", съветва доктор Шиваров.

"Ако един организъм е здрав, в рамките на от 4 до 7 дни може да се изчисти от тези бактерии. По-сложно седят нещата с възрастните хора. Нашата имунна система е доста добра и отговаря много добре на грипния вирус", каза още той.

Грипна епидемия има обявена в 24 области. Във ваканция са 1500 училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай