Квестори на КТБ нанесли щети за над 1 млн. лв.

Станислав Лютов и Елена Костадинчева са обвинени в безстопанственост в особено големи размери

Квестори на КТБ нанесли щети за над 1 млн. лв. | StandartNews.com

Софийският градски съд даде ход на делото срещу двамата квестори от КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчева, които са обвинени в безстопанственост в особено големи размери, предаде БГНЕС.

Става дума за няколко депозита, чийто лихви са били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ). Престъпленията са извършени в периода от август 2014 г. до януари 2015 г. Заседанието по същество е насрочено за 19 септември.

Припомняме, че На 10 май 2018 година СГП привлече към наказателна отговорност Лютов и Костадинчева за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Според държавното обвинение те не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за ФГВБ.

Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към ФГВБ. Тези им действия са в нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките. Спрямо двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъдат признати за виновни, Станислав Лютов и Елена Костадинчева могат да получат наказание "лишаване от свобода" от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай