КРИЗАТА: 19 лекарски оставки в Горна Оряховица

80 000 души може да останат без медицинска помощ

КРИЗАТА: 19 лекарски оставки в Горна Оряховица | StandartNews.com

19 са вече оставките на здравни работници в Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица. Това съобщи директорът на ЦСМП – Велико Търново, д-р Валентина Хаджирадева. На практика вече е реална опасността след изтичането на едномесечното предизвестие на медиците в края на февруари общо 80 000 пациенти да останат без спешна помощ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Протест и оставки заради бита фелдшерка

Д-р Милена Миланова е един от първите служители на спешна помощ – Горна Оряховица, подали молба за напускане. Тя категорична, че след като 35-годишна ромка  нападна фелдшера Наталия Армянова, чашата на търпение за нея и колегите ѝ е преляла.

„Бих искала да кажа какъв е профилът на извършителите. Това са неосигурени, неработещи и неграмотни в повечето случаи хора, предимно от ромски произход. Искаме да поставим остро въпроса със защитата на родното ни място. На първо място защитата в самия филиал, където би могло да се осигури въоръжена охрана, която да гарантира нашата сигурност. Трябва да се помисли сериозно и за защита по време на изпълнения на служебните ни задължения на адреси и на пациенти”, коментира д-р Милена Миланова за Канал 3.

До момента молби за напускане са подали близо половината от общо 50 служители в центъра. Това на практика означава, че в края на февруари няма да има как да се поемат неотложните случаи в петте общини, които покрива Спешна помощ – Горна Оряховица.

„Министерството на здравеопазването и лично господин министърът са запознати с исканията на служителите, като имам уверение, че голяма част от тях ще могат да бъдат изпълнени и то в кратко време, включително и за осигуряване на физическа охрана на територията на този рисков филиал”, заяви д-р Валентина Хаджирадева – директор на ЦСМП – Велико Търново.

Ако това не се случи обаче медиците са категорични, че няма да оттеглят оставките си, а съществуването на спешния център ще стане невъзможно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай