Ковачева: Няма причина за по-скъпо парно

Три препоръки е изпратила до КЕВР да упражнят правомощията си и да проверят Топлофикация

Ковачева: Няма причина за по-скъпо парно | StandartNews.com

Омбудсманът Диана Ковачева непрекъснато се занимава с казуса за "Топлофикация". Три препоръки е изпратила до КЕВР да упражнят правомощията си и да проверят фирмата. "Топлофикация" е сменила внезапно, без да предупреди хората, абонатните им номера, което пречи на онлайн плащанията. Излезе информацията, че топлофикационните дружества в страната са поискали драстично увеличение на сметките за следващия сезон. Имало е искане за увеличение със 140% за Велико Търново. След това излязоха сметките на хората за месец март.

„Всички ние очаквахме, че падането на цената на природния газ с 40% сметките ще бъдат по-ниски. Няма никаква обективна причина да се увеличат сметките. Смятам, че това е абсолютно необосновано и по тази причина се обърнах към КЕВР с настояване проверката, която те съобщиха, че ще направят да стане много бързо, да бъдат преизчислени сметките и те да кажат на хората какво да правят в тази ситуация. КЕВР трябва веднага да вземе мерки и да реши този проблем“, посочи омбудсманът.

Само за последния месец при Диана Ковачева има ръст на жалбите от 20%. Оплакванията са за нарушени потребителски права и намалени доходи. Тя е изпратила над 20 препоръки до 2 различни институции за последния един месец. Изпратила е и препоръка до икономическия министър за необходимостта от популяризиране на икономическите мерки, защото много хора се обаждат да питат какви са те. Тя отбеляза като положителна динамичността на мерките.

Омбудсманът препоръча в извънредното положение са не се плащат такси, свързани със социални услуги. Става въпрос за социални услуги, които в момента се предоставят дистанционно. Сходен е и случаят с частните детски градини където Ковачева също е издала препоръка, тъй като от родителите се е очаквало да заплащат пълна такса за услуга, която детските градини всъщност не предоставят в момента.

„Основният проблем в момента е, че голяма част от хората остават без доходи. Фактически те не могат да покриват своите задължения. Тревогата им се насочва и към частните съдебни изпълнители, и към колекторските фирми, и към фирмите за бързи преводи“, каза Ковачева.

При Законът за електронните съобщения не става въпрос за подслушване, а за проследяване на трафични данни във връзка с карантината, обясни Ковачева. Тя е отправила запитване към министъра на вътрешните работи по отношение на мерките, които предприема за осъществяване на контрол върху своите служители когато имат достъп до такива трафични данни. В момента органите на МВР могат да поискат от мобилните оператори достъп до такива данни за лица, които са в карантина, и те трябва да им бъдат предоставени незабавно. Омбудсманът беше категорична, че тази мярка трябва да отпадне веднага след отпадането на извънредното положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай