Кои са най-добрите училища у нас?

Те са огледало на социалното разслоение, ромските неизменно делят последно място

Кои са най-добрите училища у нас? | StandartNews.com
  • Начело на класацията по резултати от изпитите излизат предимно частни и математически школа
  • Те са огледало на социалното разслоение, ромските неизменно делят последно място
  • Всяка година изборът на училище е изпитание за българския родител. Все едно дали става дума за записване на първокласник или за кандидатстване след 7 клас. Проблемът е в това, че у нас официален рейтинг на училищата няма. Затова и в родителските сайтове циркулират произволни списъци с нарочени за "най-добри" училища, за които всяка година се прави списък на чакащите. Вече обаче може да бъде направен и своеобразен рейтинг на прогимназии и гимназии, като се облегнем на резултатите от изпитите след седми или 12 клас. Тези данни за три години се качват в Портала за отворени данни, а родители от сайта www.danybon.com вече успяха да ги подредят в стройна класация, която може да подскаже как да направим окончателния си избор.

    Къде да го запишем?

    Само частни и математически училища са в челната класация на българските школа по резултати от изпита след седми клас. Това подреждане потвърждава една отдавнашна тенденция, която се констатира както от Световната банка, така и от международното оценяване PISA - разслоението в българското училище е много голямо и повтаря социалното. Резултатите на класираните първи училища и на тези на опашката имат разлика в пъти. Общински и държавни училища, които не селектират учениците си в пети клас като математическите гимназии, пък едвам се промъкват в топ 20. В същото време частните училища, където класовете са малки и има възможност за индивидуална работа с всяко дете, държат много предни позиции, което показва, че е време да преосмислим модела на организация в държавното образование.

    На първо място за страната като резултат от изпитите ежегодно излиза частното основно училище "Света София". Веднага след него от второ до пето място се нареждат математически гимназии. Варират само градовете - преди две години това е Софийската математическа гимназия, следвана от математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. След това я сменя математическата в Пловдив. За първи път миналата година в списъка се промъкнаха и частни математически гимназии, които обучават и в прогимназиален курс.

    Първото държавно и нематематическо училище, попаднало в топ 20, е Италианският лицей в Горна баня, което обаче също основава приема си на селекция на кандидатите. В този списък влиза и основното училище "Петко Рачов Славейков" във Варна.

    Сайтът се е постарал да направи и още няколко класации - само на училищата в София, както и само на общинските и държавни училища в столицата. Съгласно първото класиране повечето от водещите училища в столицата по резултати след седми клас са частни. На първо място отново е "Света София". Тук обаче следва да се има предвид, че при частните училища паралелките са много по-малки и следователно става дума за много по-малък брой деца, най-често също пресявани при приемането си. В топ 10 на софийските училища освен посочените по-горе частни прогимназии влизат и "Евростар", "Българско школо" и "Дорис Тенеди". Освен СМГ и училището в Горна баня, в десетката е влязло и още едно общинско школо - 107 ОУ, което е филиал на Националната природо-математическа гимназия и много от неговите випускници продължават в нея след седми клас.

    Ромските школа - на последно място

    Любопитно тук е да погледнем последните в класацията - там от няколко години са предимно ромски училища с масова оценка на учениците си слаб /2/.

    Вероятно най-полезна за родителите, които нямат пари за частно образование, е класацията за София, която обхваща само държавни и общински училища. Интересното тук е, че на предни позиции се оказват предимно основни училища. Очевидно по-малкият брой ученици и липсата на напрежение от струпването на много деца на едно място оказва влияние и върху начина, по който малчуганите усвояват материала. На първо място тук отново се нарежда СМГ, чийто прием обаче е чак след четвърти клас. В челните позиции е и Националният комплекс по културата в Горна баня, който е към културното министерство, както и общинското 107 ОУ "Хан Крум", за което всяка година списъкът на кандидатите е огромен, защото е филиал на Националната природо-математическа гимназия. На челно място е и 145 основно училище "Симеон Радев", което се намира в жк "Младост 1", и това до голяма степен опровергава мита, че добрите училища в столицата са концентрирани само в центъра на града. Следват го 120-о, 20-о и 38-о основно училище.

    Естествено, тази класация не може да бъде наречена рейтинг на училищата в истинския смисъл на думата, тъй като тя не отчита много други фактори. Например, материалната база, броя на децата в една паралелка, наличието на занимални. Тенденцията е до няколко години в България вече да има и такъв рейтинг, който ще бъде създаден от специален Национален инспекторат по образованието. Той ще оценява всяко училище по редица показатели, така че в крайна сметка родителите да могат да направят по-информиран избор въз основа на всички критерии, а не само на изпитните резултати. Законът за училищното образование повелява такъв инспекторат да бъде направен до 2020 година, но ще бъде нужно известно време, за да се натрупа допълнителна информация за качеството на обучение, както и за извънкласните занимания, които се предлагат. Напоследък едно от изискванията на родителите към училището е то да предлага кръжоци и допълнителни занимания, които да стимулират мисленето на малчуганите.

    Стела Стоянова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай