Кметът на Чикаго падна заради кака Величка

Рам Емануел загуби изборите седмица, след като не пожела побратимяване с разградското село Черковна

Кметът на Чикаго падна заради  кака Величка | StandartNews.com

В началото на април политическа буря разтърси  Чикаго. Кметът на мегаполиса Рам Емануел, който е един от изтъкнатите представители на Демократическата партия в САЩ, загуби изборите. Макар че е бил главен съветник на президента Бил Клинтън и шеф на кабинета на президента Барак Обама, Рам бе победен от съперница без политически опит. 

Бившият федерален прокурор Лори Лайтфут, считана от анализаторите за аутсайдер, успя в надпреварата с още 13 кандидати и тази седмица ще поеме поста от Емануел.

Кадрилите във властта на един от най-големите градове в САЩ по странен начин отекнаха в едно от най-малките села в България – Черковна. В него по списък се водят 98 избиратели, а всъщност във все още неизоставените къщи живеят около 50-60 старци и десетина семейства виладжии, които идват тук само през лятото.

Местните хора под мустак споделят, че мистър Рам е загубил изборите в Чикаго, седмица след като отказал да побратими огромния град с  линеещото откъм живот село Черковна. Вярна или не, версията за политическата загуба на  американския кмет, има своите горещи поддръжници в малкото селище.

Най-убедени в поличбата са трима видни  представители на селото, които са сформирали в Черковна т.н. Съвет на старейшините. Това са пенсионерът Иван Тодоров, директорът на езиковата гимназия в Разград Пейчо Георгиев и  художникът Петко Антонов. Тримата са виладжии, но старшинството им не се оспорва от кореняците.

„Решихме да обединим усилията си и да дискутираме проблемите на селото, защото   не искаме то съвсем да изчезне. Преди години в Черковна е имало четири кръчми, кипял е живот, а сега цари летаргия. Няма нито едно питейно заведение, дори кафене липсва, та се налага да правим сбирките си по къщите. Това обаче не ни пречи да търсим решения за развитието на  селото, с което вече сме свързали съдбите си”, обяснява инициаторския плам на Съвета на старейшините Пейчо Георгиев. Самият той е особено популярен в Разград като човек на нетрадиционните идеи, често отдаден на каузи,  които сивото мнозинство от хора намира за странни.

Георгиев, който е човек с опит в местната политика - бил е кандидат за кмет и дълги години общински съветник в Разград, убедил  приятелите си Иван и Петко, да се сформират  като помощен орган, който да дава рамо на кметския наместник в селото Величка Стоянова в идеите за възраждане на Черковна. Поради липса на питейни заведения старейшините се събират в домашна обстановка. Затова и питиетата, и мезетата, които се поднасят на заседанията им, са от личните запаси.

„Ракията сами си я варим. Щом пукне пролетта  берем див чесън, който расте по поляните около Черковна и правим с него салати, разядки,  запеканки. Аз нали съм учител по математика,  все търся корена на нещата. Така разбрах, че дивият чесън не е патент само на Черковна. Тази ароматна трева преди столетия била най-често срещанато растение в земите зад океана, където днес се издигат небостъргачите на Чикаго.

Индианците й викали чикагуа и от там дошло и името на големия град, поразил с модерността и могъществото си преди 115 години Алеко Константинов.”, обяснява Пейчо.

Той споделил откриетието си с колегите от „съвета” и тримата насърчили кака Величка да напише писмо на кмета на американския  мегаполис, с предложение Черковна и Чикаго да се побратимят. Свикнала с мащабните идеи на своите съветници, кметицата дала съгласие.  Писмото, написано, преведено на английски и подпечатано със селския печат, отлетяло за  Западното полукълбо. Авторите признават, че   не са очаквали отговор на всяка цена, но ги  окриляла мисълта, че правят каквото могат в прослава на своя край.

Въпреки умерения скептицизъм на старейшините обаче, обратната връзка със САЩ все пак дошла. На 25 март в местната поща пристигнал плик с чуждоземни печати, адресиран до кака Величка.  На мястото на подателя било изписано името  Емануел Рам, кмет на Чикаго.

„С вълнение започнахме да четем писмото /беше на английски език/. Какво ли не ни минаваше през главите: размяна на бизнес делегации, съвместни културни прояви, износ за Чикаго на тонове див чесън, инвестиции в ски пистите на Черковна, банки, хотели и т.н. , признава  Пейчо Георгиев, който в съвета на старейшините отговаря както за комуникациите на селото с външния свят, така и за медийния образ на любимото селище.

Ентусиазмът на нашенците обаче бил пресечен, макар и с много любезен тон. В изискания стил на високата политика, практикуван от възпитаниците на Бръшляновата верига, мистър Рам съобщил на страрейшините в Черковна, че предложението сварило общинарите в Чикаго неподготвени и ги изненадало. Кметът внесъл искането от Разградско в Асоциацията на побратимените с Чикаго градове, които били 28. От там преценили, че засега повече братства не са нужни на града, свързван някога с престъпната слава на Ал Капоне.

Пейчо, Петко и бай Иван, а заедно с тях и кака Величка изобщо не паднали духом. Веднага започнали да обсъждат идеята за създаване на Асоциация на селата с име Черковна в България. По информация в Уикипедиа те са четири - в общините Провадия, Дулово, Търговище и Разград. Старейшините от Делиормана са убедени, че организирани в мегаструктура, ще успеят да отговорят на претенциите на големия Чикаго.

Докато бистрели новата тактика, новина от зад океана ги хвърлила в нова треска. Само седмица, след като отказал предложението на Черковна за братство, Емануел Рам загубил кметския пост. Сега начело на мегаполиса е избрана жена с тъмен цвят на кожата. Не била професионален политик, съгражданите й я познавали като федерален прокурор. В Черковна смятат последното обстоятелство за предимство и се готвят да пишат ново писмо. Още не са решили дали ще попитат в прав текст госпожа Лори Лайтфут дали обича ястия от див чесън. Но са готови в процеса на сътрудничеството да предоставят лудогорски рецепти за салати и пролетни чорби на американците. Той, дивият чесън, и за хамбургери става, убедени са сторожниците на побратимяването в малкото, но с големи идеи село.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай