Херо Мустафа: Шести януари е мрачен ден за САЩ

Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация и мирният преход във властта, заяви посланикът на Съединените американски щати в България

Херо Мустафа: Шести януари е мрачен ден за САЩ | StandartNews.com

Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация и мирният преход във властта, посредством честни избори, е в сърцето на тази демокрация, се посочва в изявление на посланик Херо Мустафа, публикувано във Фейсбук страницата на посолството на САЩ в София.

Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати, отбелязва посланикът. "Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашия демократичен процес. Това беше погрешно и не показва това, което сме", заявява тя.

Присъединявам се към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на тези действия, декларира Херо Мустафа.

Свободата на словото и правото на сдружение са изключително важни и ние продължаваме да подкрепяме мирните протести като ключов принцип на демократично изразяване, посочва още посланикът.

"За щастие посегателството над нашия храм на демокрацията - сградата на Капитолия в САЩ - беше предотвратено и тези, които участваха в този криминален акт, ще бъдат преследвани от закона. Нашите законодатели се върнаха веднага на работа и потвърдиха резултатите от демократичните ни избори. Президентът Тръмп каза, че на 20 януари ще има плавен, нормален и безпроблемен преход на властта към новоизбрания президент Байдън. Демокрацията надделя", отбелязва Херо Мустафа.

Аз съм благодарна за голямата подкрепа от страна на българите, които споделят нашето виждане, че демокрацията е процес, който зависи от силни институции и от хора, имащи куража да ги защитават пред лицето на всяко предизвикателство, заявява тя.

Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация, смята посланик Мустафа.

Тези от нас, които вярват в демокрацията - в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават, посочва тя в изявлението си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай