Херо Мустафа гостува в Кърджали, възхитена

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис се срещна и разговаря днес с Посланика на САЩ

Херо Мустафа гостува в Кърджали, възхитена | StandartNews.com

Кметът на община Кърджали  д-р  инж. Хасан Азис се срещна и разговаря днес с Посланика на САЩ в Р България Н.Пр.Херо Мустафа. В срещата участваха  и заместник-кметовете Тунджай Шюкрю и инж.Катя Митовска, както и  секретаря на общината Себахатин Риза, съобщи арданюз.бг.

Кметът подчерта, че Кърджали е един от градовете в България с най-много символи на Америка и това се дължи на дългогодишните добри контакти с побратимената община Елхарт, щата Индиана в Америка.

Сред тези символи са  Дружеството „Приятели на САЩ”,  новопостроена улица, именувана „ Джордж Вашингтон“, реализиран частен проект „Пентагон“  – комплекс  с офиси и жилища, дългогодишната традиция   всяка година в Кърджали  месец февруари да се отбелязва с различни мероприятия като „Месец на Америка“ и др.

Кметът запозна Н.Пр.Херо Мустафа с развитието на Кърджали, промяната в икономическата структура на района.Преди 15-20 г. основен поминък  тук е било тютюнопроизводството, сега  се произвеждат части за над 40 модела автомобили.

Н.Пр.Херо Мустафа изрази готовност за работа с общината по бъдещи съвместни инициативи в различни сфери. Посочи също, че ще работи за активизиране на контактите между американския и местен бизнес за привличане на инвестиции в Кърджали.

 С община Момчилград обсъдиха съвместни инициативи

Идеи за съвместни инициативи на посолството на САЩ у нас и община Момчилград бяха отбъдени между американския посланик Н. Пр. Херо Мустафа и кметът Илкнур Кязим по време на срещата им. Тя се проведе в рамките на посещението на дипломата в област Кърджали.

Общинският кмет сподели желанието на екипа си да бъде възстановено лятното кино в Момчилград и предложи след като това стане в него ежегодно да се организира седмица на американското кино. Илкнур Казим и посланик Мустафа обсъдиха реализацията на друга идея – побратимяването на Момчилград с американска община

„Щастлива и горда съм да се запозная с жена-кмет. Момчилград е забележителен град, надяваме се това наше посещение да създаде нови приятелски отношения и партньорски връзки“, заяви американският посланик.

Илкнур Кязим разказа, че в Момчилград живеят в разбирателство представители на различни етноси и религии, които заедно отбелязват празниците си.

По време на срещата възникна идеята американски музиканти да се включат в културната програма, посветена на Международната среща на момчилградчани „Момчилград винаги в сърцето ми“.

Общинският кмет сподели желанието на екипа си да бъде възстановено лятното кино в Момчилград и предложи след като това стане в него ежегодно да се организира седмица на американското кино. Илкнур Казим и посланик Мустафа обсъдиха реализацията на друга идея – побратимяването на Момчилград с американска община.

Херо Мустафа е успяла да посети и скалния град на траките Перперикон, където гид и станал археологът проф. Николай Овчаров, който от години проучва светилището. Посланик Мустафа е била впечатлена и е сравнила Перперикон с древногръцкия град Делфи. Не съм виждала нищо по величественото в България, Перперикон е сравним с Храма на Аполон в Делфи, казала посланик Мустафа, съобщи за "Стандарт" проф. Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай