Караянчева с послание за Деня на Ботев

Последните месеци ни показали нагледно как героите се появяват, когато времето ги потърси

Караянчева с послание за Деня на Ботев | StandartNews.com

"Вече над сто години 2 юни е един от най-тачените български дни за преклонение, но и за вглеждане в самите нас. Сещаме се за онези вълшебни думи, които възрожденският даскал изписа на фасадата на котленското училище – „Помогни ми да те возвися“. А ние помагаме ли на нашите герои да ни възвисяват ден след ден, всеки ден, не само на 2 юни?". Това написа във Фейсбук шефката на НС Цвета Караянчева по повод 2 юни - деня, в който почитаме подвига на Христо Ботев.

Тя изтъква, че година след година на днешната дата сме се обръщали към портрета на Ботев, за да се поклоним, но дълбоко в нас звучал тревожният глас – дали сме съхранихме ли ценностите на онези, които жертвали всичко, за да има България?

По думите й обаче събитията от последните месеци ни показали нагледно как героите се появяват, когато времето ги потърси.

И явно визирайки медиците, които се борят срещу коронавируса, добавя: "Пред очите ни стотици мъже и жени, чиито имена вероятно няма да научим, се извисиха над страха и личния инстинкт за съхранение, за да спасяват и да лекуват. Рискуваха своя живот и оставяха зад себе си своите близки, за да опазват чужди животи, за да не страдат близките на друг".

Именно в чест на медиците тя призовава всеки да добави още един въпрос към тези, които обичайно сме си задавали на 2 юни - "Колко далеч е всеки от нас като ценности, кураж и професионализъм в своята област от медиците ни на първа линия?"

В тази връзка тя призовава: "Да живеем така, че ако времето нас призове, да можем да се извисим до тяхната хуманност и отдаденост".

Накрая завършва с това, че точно в Деня на Ботев да отправим молитва и искрена благодарност и към героите на нашето време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай