Как ни мамят, че месото е прясно

Използват калиев перманганат

Как ни мамят, че месото е прясно | StandartNews.com

Производители на свинско месо от Врачанско разкриват, че розовият цвят на пържолите и свинското по щандовете на търговските вериги се дължи на обработката им с дезинфектант. 

Нормалният цвят на узрялото свинско месо е розов, като отива към леко кафеникав. По това време може да се познае, че е прясно и не е внесено от другия край на планетата, коментираха търговци и производители.

В много случаи обаче, за да остане месото със свеж розов цвят, производителите използват калиев перманганат - вещество с червен цвят, популярно като дезифектант, както и с антигъбични свойства. Плюсът му е, че е безвкусен и не може да се засечен извън лаборатория.

По-възрастните клиенти лесно разпознават "освеженото" месо и го избягват, но масово хората предпочитат именно него, признаха търговци от унгарска верига с клон на пазара "Иван Вазов" в София. Като цяло прясно произведено в България свинско месо може да се намери в повечето от малки бутикови магазини в страната. Те обикновено са на фермери, които са затворили цикъла на производство.

Повечето от тях са принудени да продават в собствени магазини, тъй като не могат да смогнат на огромните изисквания на търговските вериги. Такъв производител сподели, че търговска верига им е поискала 5000 лв. годишно, за да продава месото им на щандовете си. Отказват се, защото не могат да издържат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай