Изследване. Критична прогноза за ваксинацията у нас

Едва една трета смятат да се имунизират

Изследване. Критична прогноза за ваксинацията у нас | StandartNews.com

Едва една трета от запитаните българир възнамеряват да се имунизират срещу ковид. Двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, предаде днес.бг. 

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас.

Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика.

Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас.

Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай