Италианци ще обновяват пл. "Света Неделя"

Проектът на архитектурно бюро „Фуксас“ на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас беше класиран на първо място от международното жури

Италианци ще обновяват пл. "Света Неделя" | StandartNews.com

Проектът на архитектурно бюро „Фуксас“ на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас беше класиран на първо място от международното жури, което оценяваше проектите в архитектурния конкурс за обновяване на пл. „Света Неделя“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„За мен лично най-важно е да имаме проект, който отчита спецификата на мястото и може да се реализира. През следващата година предстои проектиране, което да отрази и препоръките на журито, и допълнителен преглед на предложените материали“, уточни тя.

Площад „Св. Неделя“ е едно от най-знаковите места в сърцето на София и част от археологическия резерват, който пази наследството на Древна Сердика.

„Затова нашето решение беше да организираме международен конкурс за възстановяването му. Признание за София и за качеството на конкурса е, че сред 7-те участника са някои от най-големите и световно признати архитектурни бюра в света с опит, както в проектирането на градски пространства, така и в запазването и социализацията на археологическото наследство. С проекта трябва да решим две важни задачи – да възстановим пл. „Св. Неделя“ като знаково историческо място за София заедно с богатството на Древна Сердика и да разширим пешеходните пространства“, обяви Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай