Илчев за нищожествата: Гафът не е мой

Той даде интервю на Дойче веле

Илчев за нищожествата: Гафът не е мой | StandartNews.com

 

"Господи, какви нищожества стоят начело на България" - тези думи прозвучаха в ефира на БНТ, без авторът им – професор Иван Илчев, да знае, че микрофонът му е включен. Гаф ли беше това или той наистина мисли така, става ясно от интервюто му по Дойче веле. В него професорът заявява, че ако е гаф, то не е негов, а на техническия екип. Той добавя, че е искал да сподели това само с режисьора Виктор Божинов, с когото били в студиото.

„А дали то отговаря на възгледите ми - да, отговаря. И това се дължи на сравнението на качеството на образованието и на опита във властта на доста от нашите политици спрямо същата прослойка в съседните ни държави“, казва Илчев..

Той твърди, че това негово мнение се отнася до голяма част от политическа класа в страната.  „Ние сме единствената европейска държава, ако не се лъжа, в която два от трите най-важни държавни поста са заети от военни, а това съвсем не говори добре за държавата. Да цитирам автора на афоризми Владимир Булатович-Виб: "Когато ботушът почне да мисли, мозъкът трябва да почне да марширува", казва Илчев.

Според него слабостта на политиците е в неспособността им твърдо и аргументирано да защитават собственото мнение, в склонността им да се подчиняват на партийния диктат, докато не наближат избори и не преценят, че ще им е по-изгодно да се "преметнат" към друга партия, като междувременно не се отказват от депутатския кокал като "независими" депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай