И "Дженерал Илектрик" със заявление за АЕЦ "Белене"

Срокът за подаване на документи по проекта е 19 август

И "Дженерал Илектрик" със заявление за АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

До дни се очаква подписването на договор за изграждането на "Балкански поток"

Заявление за участие в проекта АЕЦ Белене е подала и американската компания "Дженерал Илектрик". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която очаква и руската компания "Росатом" да подде документи по проекта, срокът за което изтича на 19 август.

Министър Петкова коментира днес водените между премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев разговори по важните енергийни проекти.

От казаното от нея за Белене стана ясно, че не може да се говори за руски проект, тъй като площадката и реакторите са български, лицензиите също, а страната ни ще носи така наречения „Атомен риск“. Какво заявление ще подаде "Россатом" ще е ясно след седмица:

"Неколкократно беше потвърдено от страна на нашите руски партньори тяхното желание да участват в реализацията на този проект. Очакваме до 19 август, когато изтича крайният срок, „Росатом“ да подаде такова заявление. Както предвижда процедурата, в един следващ етап, ние ще направим една кратка листа, в която ще определим компаниите, с които бихме желали да водим преговори. Оттук нататък ще стартира процедурата по подаване на конкретните оферти и воденето на конкретни преговори“.

Заявление вече е подадено и от американската "Дженеръл Илектрик", която е производител на турбини.

Запитана, дали реактори руско производство могат да работят с американски турбини, Петкова отговори:

"Турбините на двата реактора за проекта "АЕЦ "Белене" ще бъдат други, различни - да, това е възможно чисто технически. Няма никакъв проблем това да се случи".

До дни се очаква подписването на договор за изграждането на "Балкански поток", тръбата - разклонение от "Турски поток", която ще доставя руски природен газ в страната ни, отбеляза министърът на енергетиката.

"Нашите партньори от "Газпром", знаете, че резервираха капацитет за участие на този проект. Ние проведохме процедура, която е съгласно всички изисквания на ЕС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай