Гей петно върху Пловдив - евростолица на културата

Общинската фондация одобрила парад, изложби и дискусии за ЛГБТИ

Гей петно върху Пловдив - евростолица на културата | StandartNews.com

  • Общинската фондация одобрила парад, изложби и дискусии за ЛГБТИ
  • ВМРО и БСП искат оставката на шефката Светлана Куюмджиева

И гей петно падна върху Пловдив - Европейска столица на културата след скандалите в началоно на годината с Вавилонската кула, незавършените ремонти и огромните разходи по старта на Пловдив 2019.

Оказа се, че фондация "Пловдив 2019", която одобрява проектите за Европейска столица на културата, е дала 7 000 лева за гей парад "Балканска гордост", организиран от фондация "Глас". Същата неправителствена организация прави и "София прайд".
Пловдивският й проект включва „изложба, музикално събитие, лекции и дискусии посветени на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални). В протокола, с който жури на „Пловдив 2019” одобрява идеята, е записано: „Основната идея се базира на съвременната интерпретация на балканската история и традиции в контекста на глобалното общество и живот. Целта на проекта е да търси равновесие между различните гледни точки, запознаване в дълбочина и открояване на възможните решения“.

Това предизвика гнева на пловдивчани, ВМРО под тепетата и червените  общински съветници.
Оставка на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева поискаха светкавично съветниците от ВМРО и от левицата.
„Кредитът на доверие към г-жа Куюмджиева е изчерпан“, посочи лидерът на ВМРО-Пловдив Борислав Инчев. Воеводите са бесни на Куюмджиева и „Пловдив 2019“ и заради близалките с формата на паметника на Альоша, които ще се продават като туристически сувенири.

Кметът Иван Тотев да представи в местния парламент договора за организирането на гей събитията, поиска общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски. Той настоява работата на общинската фондация да стане по-прозрачна. Послийски пита какви са заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“ – Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева, както и дали двамата са получавали бонуси и допълнителни възнаграждения през 2017 и 2018.

От своя страна социалистите допълнително яхната скандала, превърнаха го в политически и настояха кметът Иван Тотев в качеството си на председател на управителния съвет на "Пловдив 2019" да поеме отговорността за поредния гаф.
Според съветниците от БСП фондация "Пловдив 2019" натрапва на хората аморална пропаганда, която е недопустима и е в пълно противоречие с целите на Европейска столица на културата. Остри критики заради изопачени исторически факти на изложбата "Дим", експонирана по инициативата на Светлана Куюмджиева, е още един повод да й се иска оставката, твърдят съветниците от БСП.

ВИЖ ОЩЕ: Тотев полетя от Вавилонската кула

След сесията във вторник, на която избухна скандалът, кметът заяви пред журналисти, че ако в Общинския съвет се внесе предложение за оставка на Куюмджиева, групата на ГЕРБ няма да го подкрепи. Според него във фондацията има достатъчно компетентни хора, които оценяват художествените качества на проектите. Коментарите могат да бъдат различни. Така било например и с дискусията, организирана от Жорж Трак, от която стана ясно, че всички сме траки, а не българи, допълни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай