"Гардиън": Борисов печели благоразположение в ЕС

Няма по-добро място за живее по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание "Гардиън"

"Гардиън": Борисов печели благоразположение в ЕС | StandartNews.com

Няма по-добро място за живее по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание "Гардиън". В подзаглавие във вестника взелият интервюто Шон Уокър отбелязва, че Борисов хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията, предаде БНР.

Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, българският премиер поема различен път, целящ да спечели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство. Заявявайки, че е бил навсякъде по света и може да каже, че няма по-добро място за живеене от ЕС, Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги, пише вестникът.

Дори Тереза Мей, разочаровала много европейски лидери след две години "напред и назад" с Брекзит, получава положителна оценка.

"Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо", казва Борисов в интервюто.

Тази деликатна комбинация от чар и желание да увърта означава, че в Брюксел го приемат позитивно и предпочитат да си затворят очите за въпроси за корупцията и върховенството на закона в страната му, допълва авторът.

"Той не е от тези, които блокират всичко. Но и ще се опитва да ви убеди колко е тежко положението в страната му, без да заявява на всеослушание: "И затова трябва да ни дадете повече пари", коментира източник на изданието.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския му колега Виктор Орбан, премиерът отговаря:

"Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат".

Шон Уокър отбелязва още, че Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу "идиотските" твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии.

"Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен", изтъква Борисов.

"Гардиън" обаче припомня за ниското място на България в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници" и цитира "независими местни журналисти, според които медийният пазар е доминиран от олигарси, които са най-малкото в приятелска коалиция с правителството".

Изданието подчертава още, че малко след разговора с Борисов е избухнал скандалът с оставки в кабинета и партията заради луксозни имоти на шокиращо ниски цени.

В интервюто той говори за годините си като премиер и твърди, че не ламти за власт и върши работата по-скоро като мъченик, изтъква авторът.

"Никога не съм си представял, че ще върша това, което правя в момента. Честно казано, това е труден живот. Когато поставиха под въпрос дали правителството ми си върши добре работата, предадох властта. Но после имахме избори и хората гласуваха за нас, какво да направя?", казва още Борисов.

У него все още има нещо от пожарникаря, начинът по който с гордост говори за бързото реагиране - той често изтъква как продължава да управлява извън работното време или докато е на път, пише още авторът, цитиран от "Дневник". Настръхва, когато го питаме за скандала "ДжиПи гейт" - разкритие на български и румънски журналисти как пари от ЕС се използват без обществен надзор - и се фокусира върху това как лично той бързо реагирал на новината, че полицаи са задържали двама журналисти от екипа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай