Футболни агитки и командоси на митинта във Войводиново

Освиркваха кмета на обшина Марица, не спрял ромския произвол

Футболни агитки и командоси на митинта във Войводиново | StandartNews.com

Футболни ултраси бяха най-забележими в поредния протест  срещу "циганския произвол", който се проведе за пети пореден ден във Войводиново. Недоволството избухна след като двама братя от гетото в пловдивското село пребиха 33-годишния командос Валентин Димов.

Сред протестиращите бяха много бивши и настоящи военни, колеги на ефрейтор Димов, както и над 100 фенове на различни футболни клубове, съобщиха "Трафик Нюз" и "Фокус". Събралите се пееха "Шуми Марица" и скандираха патриотични лозунги.

Митингът се проведе  пред църквата във Войводиново. На трибуната говориха военни, кметовете на селото и община "Марица", както и граждани. 

Протестът започна с химна на България, с падане на колене и минута мълчание в памет на загиналите военнослужещи в различни мисии. След това бе прочетена молитва за единение от свещеник.

"Българите да не се предаваме, че сме преодоляли робство, страдание и много неволи през годините и че ще справим и с тази. Ако протестите продължават да не предизвикват никаква реакция от страна на правителството ни, предлагам всички униформени да се съберем и да пренесем протеста на жълтите павета пред парламента. Няма да търпим повече това", каза бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. Той подчерта, че участниците в митинга не готвят нищо незаконно и нередно, нито пък подготвят пуч. Когато на трибуната застана кметът на община Марица Димитър Иванов последва бурно освиркване. Хората подвикваха, че не е предприел решителни мерки срещу циганския произвол.

"Бог ми е свидетел, че се опитахме по мирен път да решим проблема. Искам да призова управляващите да вземат мерки защото проблемът вече е национален", каза  Иванов.

10 буса с жандармеристи се грижеха да не се стигне до безредици. Малко преди 19.30 ч. протестът приключи. Докато се разотиваха мнозина от присъстващите коментираха, че "работата започва да избива на политика". 

Все още не е ясно дали хората от Войводиново ще излязат отново пред кметството през уикенда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай