Фирми избират съкращения пред схемата 60:40

Как да плащаме осигуровки, като предприятията ни са затворени и приходите са 0, питат хотелиери и ресторантьори

Фирми избират съкращения пред схемата 60:40 | StandartNews.com
  • Новорегистрираните безработни растат лавинообразно, бизнесът иска законът да се пренапише
  • Как да плащаме осигуровки, като предприятията ни са затворени и приходите са 0, питат хотелиери и ресторантьори

Мярката на правителството, според която държавата ще плаща 60% от заплатите на работниците, а останалите 40 на сто плюс осигуровките са за сметка на работодателите, не среща особено голяма подкрепа сред бизнеса. През първите дни, в които се приемат заявления по нея, са се включили само 59 фирми, съобщи социалният министър Деница Сачева. Тя очаква броят им да нарастне, а до края на седмицата да бъде получено одобрение от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията.
В същото време броят на новите безработни се увеличава лавинообразно. 4700 са се регистрирали в бюрата по труда само за ден, обяви Деница Сачева. Болничните също се увеличават, като на ден се издават между 680 и 700 листове. Общият им брой към 2 април е 176 086.
Много бизнеси предпочитат да се разделят с персонала си, защото не могат да плащат дължимите осигуровки – социални и здравни. Това важи с особена сила за затворените заради извънредното положение.
„Предложението за помощ 60:40 е откровена подигравка за бизнес, който физически е затворен в момента и приходите му са кръгла нула. Голяма част от хотелите и ресторантите са семеен бизнес и една такава фирма няма кой знае колко заделени резерви. За да платиш 40% от заплатата на служителите си, трябва да имаш хиляди левове настрани. Ние ги нямаме“, коментира пред „Марица“ Тони Симидчиева, която управлява хотел и ресторант „Одеон” в Пловдив.
Само 8 на сто от работодателите у нас биха се възползвали от предложената от държавата схема 60/40, за да не се съкращават работници. Това показват първите резултати от експресно проучване на Българската стопанска камара. Въпросникът вече са попълнили 759 фирми у нас. Според анкетата на БСК, 44% от желаещите мярката са с персонал до 10 души. 55% от тях оперират в сферата на услугите, 35% - търговията, 10% - в индустрията. Близо половината от тях работят на непълно работно време с вътрешна заповед, а 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.
42% от работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, планират частични съкращения.
Общо 48% от фирмите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% обмислят да намалят трудовите възнаграждения. До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения, ще прибягнат до 7% от работодателите.
По данни на КНСБ, 63 средни и големи предприятия със заети над 37 585 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас. Проучването е направено към 27 март.
Данните показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22 процента прибягват към неплатен отпуск, а в 13 на сто от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.
Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура. Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта, Русе и Габрово, допълват от КНСБ.
По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистрираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).
В сряда още една голяма компания - "Стомана Индъстри", обяви, че съкращава 300 от своите служители заради извънредната обстановка. Мярката се предприема заради спад в производството и срив на цените на продукцията, предизвикани от световната пандемия. Поръчките са намалели с 40%, съобщи Антон Петров, представител на белгийската компания Viohalco, която е собственик на пернишкото стоманодобивно предприятие. "Автомобилната индустрия е една от движещите за черната металургия, а тя навсякъде спря", каза Петров пред БТА.
Според организациите на бизнеса плащането на осигуровките върху 100% от заплатите ще затрудни много компании и за тях ще е по-добре да съкратят работниците и служителите и да ги пратят в бюрата по труда.
Най-големите работодателски организации КРИБ и АИКБ настояват парламентът да гласува промени. “Широко прокламираната подкрепа от 60% всъщност е едва 23%, а прекратилите дейност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, тъй като им се поставят неизпълними за повечето от тях условия. Забранено им е да работят, поради което нямат приходи, а се очаква да платят оставащите реално 77%, за да получат от държавата работниците им 23% от нетния им доход. Подкрепата ще ползват само онези, които имат пари кеш, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея и по този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно и ефикасно в запазването на човешките ресурси”, обясняват от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, на този етап е рано да се мисли за допълнителни икономически мерки от страна на държавата, но спешно трябва да се ремонтира законът, за да се направи мярката „60/40“ работеща.
„Трудно е да се предвиди колко фирми ще се възползват. Но тези наши действия имат за цел да дадат шанс на работодателя да не изпраща работниците си на борсата. Държавата не може да плати наема и заплатата на всеки, но ще се опита да помогне и да ограничи притока на безработни. Ние не искаме масови фалити, не искаме безработни", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

ПРОЦЕДУРАТА: Кой може да кандидатства за помощ от държавата

Правителството даде право схемата 60 на 40 да се ползва при два случая. За нея могат да кандидатстват фирми от сектори, които най-много пострадаха от извънредното положение – пътнически транспорт, хотелиерство, ресторантьорство и заведения за бързо хранене, барове, кина, туристически агенции, организиране на конгреси и търговски изложения, частни детски градини, артистична и творческа дейност, спортна дейност, фитнеси. Другите, които имат право да получат помощ от държавата за заплати, вместо да съкращават служители, са компании, които да докажат документално, че имат поне 20% спад на приходите заради извънредното положение. Това ще изчислява на база сравнение с приходите по същото време на миналата година. За да го докажат, фирмите ще предоставят отчетите си от 2019-а и данни за тази пред бюрата по труда. Има и друга възможност за подпомагане на бизнеса - тя е за работниците, които със заповед на работодателя са преминали на непълно работно време. В този случай отново ще важи критерият за спад на продажбите, като мярката предвижда пропорционално компенсиране на работниците според загубения от тях доход в резултат на намаленото работно време, но не повече от 60% от възнаграждението им. Подпомагането при въведено непълно работно време ще важи за всички сектори на икономиката.
За да използват държавната помощ, фирмите трябва да не са правили съкращения в последните три месеца и да са изрядни в плащанията съм държавата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай