Експерт: Защо по капака на шахтата тече ток?

Абсолютно недопустимо е да се извеждат електрически проводници от шахта

Експерт: Защо по капака на шахтата тече ток? | StandartNews.com

Абсолютно недопустимо е да се извеждат електрически проводници от шахта, привързани към проводима ограда, до която има свободен достъп. Да не говорим за това, че върху и покрай шахтата минават хора, намира се в населено място, а това се случва на един от най-оживените булеварди в София.

Въпросът, според експерта по безопасност доц. Николай Витков, преподавател в ТУ-София, не подлежи на обсъждане.

Абсолютно недопустимо е да се правят такива извеждания, независимо дали са законни или незаконни.

Това поставя под въпрос как са електрифицирани всички т.нар. преместваеми обекти в София - павилиони и будки, които срещаме на почти всеки един столичен булевард и спирка на градския транспорт.

Самият трагичен инцидент с починалото дете е напълно обясним през няколко сценария, които трябва да вземат под внимание включително и настилката на пътя и как тя е обработена в студената неделя, когато температурите не стигнаха положителни стойности.

Може по тротоарите и улиците да е насипана луга, която само би увеличила проводимостта и съответно би увеличила въздействието на тока.

Възможните вероятности са две: допиране на тоководещи части до стопаненобетонната конструкция на шахтата и второ, повреда в изолацията на изходящия проводник в контакт с метални или стопаненобетонни части на самата шахта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай