Джендърски щандове за деца в Калифорния

Лего пуска полово неутрални фигурки

Джендърски щандове за деца в Калифорния | StandartNews.com

Детски „полово неутрални“ секции в големите магазини въведе Калифорния. Тя стана първият американски щат, който ще изисква от големите вериги магазини да излагат играчки и други детски продукти по полово неутрални начини, предаде Би Би Си.

Новият закон, подписан в събота от губернатора Гавин Нюсъм, не забранява момчешки и момичешки секции, уточнява БНР.

Но големите супермаркети трябва да имат отделна полово неутрална секция. Там трябва да бъде излагана „разумна селекция“ от играчки и детски стоки, без значение дали са предназначени за определен пол.

Компаниите са заплашени от глоба в размер 250 долара за първо нарушение и $500 при последващи.

Новият закон бе одобрен от калифорнийските законодатели и ще влезе в сила през 2024 г., след като бе подписан от Нюсъм.

Дрехите остават незасегнати, но законът се отнася до всякакви други детски стоки, свързани със сън, почивка, хранене, биберони и др.

Преди ден пък легендарната компанията за детски играчки Lego се зарече да премахне половите стереотипи от играчките си, след като проучване разкри как момченцата се страхуват, че ще им се подиграват, ако си играят с играчки, предлагани като момичешки.

Известната датска фирма, най-големият производител на играчки в света, казва, че нейните продукти се използват предимно от млади момчета. Но сега компанията каза, че ще работи за премахване на всички полови белези от играчките си и ще се насочи към създаването на продукти, насочени и към двата пола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай