Дъждовете продължават, обявен e жълт код

Ще се усили и вятърът

Дъждовете продължават, обявен e жълт код | StandartNews.com

Средиземноморски циклон определя времето на Балканския полуостров в следващите 48 часа. След временно разкъсване на облачността над Западна България, през деня очакваме да се заоблачи отново с по-интензивни валежи в централните и източните райони на страната. Най-значителни валежи се очертават в областите Смолян, Кърджали и Хасково, за които е обявен жълт код. Там се очакват валежни количества около и над 20 литра на квадратен метър, в планинските райони – до 50 литра.

Температурите днес ще са в интервала 11-16 градуса – по-високите стойности са в централните райони на Дунавската равнина, в Югоизточна България и по долината на река Струма. В хода на деня ще се усили и вятърът – скоростта на поривите в източната половина на страната, а впоследствие и в почти цялата страна ще е около 50 километра в час.

В планините ще е ветровито и дъждовно. Вятърът по високите части и най-вече в източните дялове на Стара планина ще гони скорости до 100 километра в час. Снежната граница ще падне до 1800 метра. Температурите по високите части ще са около 2 градуса, в ниското – до 8.

В петък валежите ще са по-интензивни в Централна и Източна България. През почивните дни динамичното време ще утихне – скоростта на вятъра ще намалее, валежите ще останат само в източните райони. Дневните температури обаче ще паднат с няколко градуса и ще се колебаят около 9-10 градуса. Очакваме и мъгли, които на места ще се задържат по-дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай