Държавните вузове с по-високи такси

Повишението се отнася дори и за част от специалностите в професионалните направления с най-сериозен недостиг на кадри на трудовия пазар

Държавните вузове с по-високи такси | StandartNews.com

По-високи такси за следващата учебна година искат много от държавните университети у нас. Повишението се отнася дори и за част от специалностите в професионалните направления с най-сериозен недостиг на кадри на трудовия пазар. За да станат по-привлекателни, от следващата учебна година държавата предвижда да поеме таксите на студентите за тях. Предложенията на университетите за новите такси стават ясни от проект на Решение на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН. Променените такси за обучение трябва да бъдат утвърдени с постановление на Министерския съвет, което се очаква да стане в края на април.
 
От образователното ведомство подготвят промени в закона за висшето образование, част от които предвиждат държавата да поеме таксите на студентите, които ще се обучават в специалностите в професионалните направления с най-сериозен недостиг на кадри на трудовия пазар, с цел те да станат по-привлекателни, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев: “Това са химически науки, физически науки, математика, химични технологии, материали и материалознание, религия и теология, „педагогика на обучението по...” е най-голямото от тях, и енергетика”.
 
Малко са студентите, които се обучават в тях, а в същото време има съществен недостиг на такива кадри, поясни министър Вълчев. Въпреки това обаче има университети, които искат да увеличат таксата за тях. Например специалността „педагогика на обучението по“, за което студенти в Шуменския университет сега плащат по 250 лв., от догодина ще се увеличи със 100 лв. Същата специалност в Югозападния университе в Благоевград нараства с 15 лв., от 560 на 575. Там поскъпва с 30 лв. и изучаването на химически науки и математика.
 
В СУ таксите за 18 специалности се вдигат, като увеличението е най-голямо за филология задочно във Факултета по славянски филологии, от 300 на 400 лв. В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ специалностите „Администрация“ и „Управление“ стават 500 лв., вместо досегашните 460 лв. Увеличение има и в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Педагогиката и икономиката там поскъпват с 40 лв. Променените такси за обучение трябва да бъдат утвърдени с постановление на Министерския съвет, което се очаква да стане в края на април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай