Драматично намаляха парите от нашенци в чужбина. Причините

Загуба на работа, връщане в България

Драматично намаляха парите от нашенци в чужбина. Причините | StandartNews.com

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ.

Причината за драстичния спад е, че много от емигрантите са изгубили работата си заради пандемията и са се завърнали по родните си места.

Най-много пари на своите близки са изпратили сънародниците ни, които работят в САЩ, Германия и Испания, предава БНТ.

За сравнение през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро.

Макар и по-малко и тази година спечелените навън пари хората са инвестирали в домовете си, в които едва ли някога ще се върнат. В Русе пред един от банкоматите срещаме Савинка Филипова. Тегли пари, преведени от Чикаго. Изпраща ги сина ѝ, когото не е виждала вече 15 години. Наясно е, че пандемията е направила живота му по-труден в САЩ, затова само в краен случай го моли да ѝ помогне финансово.

"За ремонти вкъщи, ако се наложи, за подмяна на някакъв ел. уред, всичко остарява. Получавам ниска пенсия – към 380 лева и те не стигат за никъде. Особено, ако се наложи да давам за лекарства повече от 100 лева. Сега зимата съвсем няма да стигат при това повишение на цените на тока, вода, хранителни продукти. Той ми изпраща пари, за да мога да живея спокойно", споделя Савинка Филипова.

Според икономическите анализатори в момента трудно може да се приеме, че сънародниците ни в чужбина са инвеститор номер 1 в България.

"Проблемът е, че тези пари бяха от голямо значение за един конкретен тип домакинства - те много рядко се ползват за инвестиционна дейност, те са за запълване на дупки в домакинските бюджети.

Така сега ще можем да говорим за засилване на неравенството, разширяване на дупката между бедни и богати, тъй като по-богатите домакинства рядко разчитат на подобен тип доход, те имат добре платена работа в страната", каза още Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай