Депо за отпадъци обслужва 5 общини на Благоевград

Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево вече имат регионално депо за 100 години

Депо за отпадъци обслужва 5 общини на Благоевград | StandartNews.com

Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево вече имат регионално депо, което ще обслужва и петте общини за следващите 100 години. Това каза пред репортери премиерът Бойко Борисов, който инспектира дейностите, свързани с изграждането на регионално депо за отпадъци. Там по-рано днес се състоя официално откриване на I етап по проекта.

Министър-председателят обясни, че по-рано днес е бил в Петрич, където е посетил античен град Хераклея Синтика. Борисов заяви, че е останал много впечатлен от видяното, както и от това, че водопроводът на обекта е на над 2 400 години.

„2 400 години водопроводната и канализационната система на обекта не е мръднала. А ако това депо изкара 100 години, то пак ще сме доволни. Тук искам да благодаря на всички кметове – чужди и наши, че 5 общини по най-съвременен начин се обединиха за изграждането на модерно депо“, каза още Борисов. Премиерът добави, че за изграждането на депото са били отделени средства, както от Бюджета, така и от Европейските програми, също и от ПУДООС. „Направено е и продължава да се прави“, допълни Борисов.

Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, които също присъстваха на инспекцията от своя страна заявиха, че с изграждането на това депо се решава най-големият проблем и за петте общини, включени в проекта.

„В София много обичат да приказват, но ако бяхме направили това, то тези пет общини, включително и Благоевград щяха да фалират, защото глобите са такива, че собствените приходи на общините щяха да отиват за плащане на глоби, така че мисля днешния ден е добър за Благоевград“, отбеляза Борисов. Той заяви, че години наред е водил преговори с кметовете и на петте общини, за да може днес депото да бъде факт.

„Но днес, щом имаме този резултат, нещата са добре. Минах, за да видя и автомагистрала „Струма“. Строителните дейности вървят с пълна сила. Има над 150 машини и около 200-300 работника. Правим заводи в Петрич, сега е ред и на Благоевград“, обясни Борисов.

Регионалната система за управление на отпадъците, която е изградена в Благоевград, е 53-ата, която се въвежда в експлоатация. Тя е част от ангажимента на страната ни за изпълнение на европейската директива относно депонирането на отпадъци. Новите депа трябва да отговарят на строгите технически и експлоатационни изисквания за предотвратяване отрицателното въздействие върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, включително парниковия ефект, както и всеки произтичащ от това риск за здравето на човека, през целия жизнен цикъл на депото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай